Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Polytechniek en Coneco regelen samen klimaatbeheer Zuiderzeemuseum

Projectrealisatie

Voor het Zuiderzeemuseum is uitstekend klimaatbeheer een must. Roger Fanoy van Polytechniek: “Het project loopt erg goed, mede door de samenwerking met Coneco.” 

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de geschiedenis van de Zuiderzee in beeld. Er is een binnenmuseum met verschillende collecties en een buitenmuseum, waar meer dan 140 historische gebouwen een compleet dorp vormen. Boersema Installatie Adviseurs (onafhankelijke ontwerper en adviseur) zorgt voor het ontwerp en de advisering. Installatiebedrijf Polytechniek verzorgt de technische installaties bij het buitenmuseum en schakelt Coneco in voor de regeltechniek.  

Noodzakelijk

Accountmanager Roger Fanoy: “Polytechniek komt al jaren bij het Zuiderzeemuseum en vernieuwt geleidelijk de hele technische installatie in het buitenmuseum. Een efficiënte en energiezuinige klimaatinstallatie is daarbij van groot belang, met name voor het behoud van de collectie. De authentieke huisjes uit het voormalige Zuiderzeegebied zijn hier opnieuw opgebouwd en ingericht met onder andere oude meubels en kleding waarop vooral vocht een negatieve invloed heeft, zodat een zorgvuldig klimaatbeheer noodzakelijk is.” 

Uit het zicht

“Bij deze oude huisjes is het bovendien belangrijk dat alle moderne techniek uit het zicht blijft, onze klimaatinstallatie kun je dus niet zien! Voor de regeltechniek, dus de aansturing van de installatie, schakelen we Coneco in. Met de huidige techniek is het mogelijk op afstand te bekijken of klimaat en verlichting in de huisjes goed werken. Dat is niet alleen prettig voor ons als installateur, maar ook voor de technische dienst en de bewaking van het museum.”       

Jaarlijks       

Project engineer Thomas van Horssen is al sinds 2015 betrokken bij de uitvoering. “Destijds heb ik de software voor de installatie geschreven, tegenwoordig begeleid ik de gehele projectuitvoering. Polytechniek en Coneco, we weten precies wat we aan elkaar hebben. De werkzaamheden in het buitenmuseum keren jaarlijks terug, omdat elk jaar een andere ‘wijk’ wordt gerenoveerd. Iedere winter past Polytechniek voor dat gedeelte de installatie en de bekabeling aan, waarna Coneco in het voorjaar meteen met de regeltechniek aan de slag kan. Zo kunnen we samen de werkzaamheden steeds vóór de opening van het nieuwe seizoen afronden. Aan het einde van dit jaar zijn er in totaal achttien nieuwe regelkasten geplaatst.” 

Volgend project

Roger is heel tevreden over de samenwerking met Coneco: “We denken hetzelfde, spreken dezelfde taal. Mede daardoor loopt het project voor de eindgebruiker erg goed. Als dit deel is afgerond, kunnen we de installatie online bedienen en bijvoorbeeld storingen nog sneller verhelpen. En binnenkort gaan we beginnen met de voorbereidingen voor het project van volgend jaar!”. 

Bent u benieuwd naar andere projecten in de cultuursector, lees dan onze blogs over Maritiem MuseumCultuurcentrum De NobelaerSchouwburg Middelburg of Afsluitdijk Wadden Center

Foto: The Flying Dutchmen

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep