Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Innovatieve bedienunit met CO2-sensor voor Afsluitdijk Wadden Center

Projectrealisatie

Het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand laat de bezoekers het verhaal van deze unieke waterkering beleven. Als ‘toeristische toegangspoort’ biedt het beleefcentrum veel informatie over de Afsluitdijk, de omgeving en de toekomstplannen. Het klimaatbeheer in het Wadden Center is geregeld door Re3com Coneco.

Jaarlijks bezoeken nu al zo’n 300.000 mensen de 32 kilometer lange Afsluitdijk. Na de opening van het Afsluitdijk Wadden Center dit voorjaar, worden dat er naar verwachting nog meer. Het Friese beleefcentrum geeft een levendig beeld van de Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en de Afsluitdijk. Het Wadden Center is een markant gebouw dat is geïnspireerd op de zeshoek, als verwijzing naar de natuurlijke vorm van basalt en de vorm van waterschuim onder een microscoop. Naast het opvallende en moderne ontwerp, is het gebouw ook uiterst duurzaam. Het gebouwbeheersysteem is ontwikkeld door ITBB B.V. Groningen, dat Re3com Coneco vroeg de regeltechniek hiervoor te engineeren en inbedrijf te stellen.

Minder bekabeling, meer comfort

Het Wadden Center op de Afsluitdijk is duurzaam qua energieverbruik en gebruikte materialen. Het gebouw heeft bijvoorbeeld geen aardgasaansluiting, maar maakt alleen gebruik van warmtepompen, waardoor bovendien minder CO2 vrijkomt. Het door ITBB B.V. ontwikkelde gebouwbeheersysteem regelt onder meer klimaat, verlichting en energiebemetering. Het beleefcentrum is één van de eerste projecten waar we de innovatieve Priva Touchpoint One CO2 toepasten. Met deze ruimtebedienthermostaat kunnen de gebruikers per ruimte zelf de verwarming of koeling aanzetten (indien gewenst is ook bediening van zonwering en lichtsterkte mogelijk). Daarnaast is de thermostaat voorzien van een sensor, die de gemeten CO2-waarde op het scherm weergeeft. Waar voorheen twee losse apparaten en de bijbehorende bekabeling nodig waren, is nu alles geïntegreerd in één gebruiksvriendelijk en efficiënt bedienpaneel.

Met een hangglider over de Afsluitdijk

Bij de balie van het beleefcentrum ontwierpen we een display op maat, waar we de Priva Blue ID Touchpoint toepasten. De relatief eenvoudige interface is vooral geschikt voor kleinschalige installaties. Hiermee is het dagelijks gebouwbeheer makkelijk te regelen, ook zonder technische kennis van de installatie. Klimaatbeheer en verlichting, bijvoorbeeld in de algemene ruimtes of bij overwerk, kunnen zo bij de balie van het Wadden Center centraal geregeld worden. Alles is eenvoudig naar wens te programmeren. Dit voorjaar is de installatie inbedrijfgesteld, gevolgd door het nazorgtraject en de vierseizoenenmonitoring in de loop van het jaar. Dan opent in het beleefcentrum ook Aquavista: een unieke 4D-vlucht met een hangglider over de omgeving van de indrukwekkende dijk. Daarmee wordt het beeld dat het Afsluitdijk Wadden Center van deze unieke waterkering en de regio geeft nog levendiger.

Meer informatie over de innovatieve Touchpoint One CO2? Bel of mail ons.

Benieuwd naar het Afsluitdijk Wadden Center? Bekijk hier de trailer:

Afbeelding: www.deafsluitdijk.nl

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep