Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Prettig binnenklimaat in duurzame schouwburg Middelburg

Projectrealisatie

Na een ingrijpende verbouwing is de Stadsschouwburg in Middelburg één van de meest duurzame schouwburgen in Nederland. Het gebouw onderging een metamorfose aan de binnen- en buitenkant. De meet- en regeltechniek van Coneco zorgt voor een comfortabel binnenklimaat in het hele gebouw.

De grondige verbouwing van de Middelburgse schouwburg duurde een jaar, waarin het gebouw niet alleen is gerenoveerd maar ook heringericht. Een greep uit de uitgevoerde werkzaamheden: het gebouw is geïsoleerd, de gevel is vernieuwd, de foyers, artiestenruimte en kantoren zijn verbouwd, het interieur is volledig vernieuwd. In opdracht van de Zeeuwse Verwarmings Unie werkte Coneco mee aan de verduurzaming van de klimaatinstallatie. Al met al een ingrijpende verbouwing.

Klimaatinstallatie verduurzaamd
Tijdens het verbouwproces is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De schouwburg is uiterst duurzaam geworden door onder meer het hergebruik van materialen, de toepassing van isolatiepakketten en milieuvriendelijke (vloer)afwerkingen en de installatie van 65 zonnepanelen en twee warmtepompen op het dak. Ook de klimaatinstallatie is verduurzaamd, deels door vervanging en deels door renovatie. De installatie in de theaterzaal is bij de verbouwing volledig vernieuwd. Een centrale regelkast, voorzien van Priva Blue ID, regelt zowel de bestaande als de nieuwe installaties.

Bijzondere toepassing
Qua klimaatbeheer is een schouwburg een bijzonder gebouw: op sommige momenten is er niemand in de zaal of foyer aanwezig, op andere momenten is óf de zaal óf de foyer binnen korte tijd gevuld met honderden mensen. We moeten de installatie zo instellen, dat we onder al die omstandigheden de juiste temperatuur en luchtkwaliteit bereiken én behouden. Aan de hand van de gemeten CO2-waarde en temperatuur in de ruimte passen we de luchthoeveelheid aan. Regeltechnisch kent deze installatie nog een bijzondere toepassing: op basis van de voorstelling die plaatsvindt, wordt de ventilatie in de nabij gelegen ruimten begrensd. Daarmee is het geluid tot een minimum beperkt, wat ten goede komt aan de geluidskwaliteit, bijvoorbeeld bij een voorstelling met klassieke muziek.

Klaar voor de toekomst
Veel van de voorbereidende werkzaamheden voor de schouwburg (zoals het ontwikkelen van de meet- en regeltechnische software) zijn in nauw overleg met ZVU vanuit ons kantoor in Alblasserdam uitgevoerd. Mede door de prettige samenwerking kon zo het werk ter plaatse (zoals de inbedrijfstelling) vlot verlopen. Afgelopen zomer hebben wij onze werkzaamheden in Middelburg afgerond. Daarna is de schouwburg ook nog voorzien van een prachtig nieuw interieur. Aan het begin van het nieuwe theaterseizoen in september was de vernieuwde schouwburg klaar voor gebruik én voor een duurzame toekomst.

Bent u benieuwd hoe de Stadsschouwburg er nu uitziet, bekijk dan deze video:

Mijn collega Dennis van der Pol maakte al eerder een blog over het klimaatbeheer in schouwburgen. Hij schreef over onze werkzaamheden bij Theater De Purmaryn in Purmerend.

Afbeelding: Stadsschouwburg Middelburg

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep