Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Maritiem Museum: vervanging gbs snel en zonder gedoe

Projectrealisatie

Wij zijn erg tevreden over het nieuwe systeem dat we vanaf alle locaties, vanuit de cloud, kunnen bedienen.

Dorine van Kampen, Hoofd Huisvesting Maritiem Museum Rotterdam

Coneco verving het gebouwbeheersysteem van het Maritiem Museum in Rotterdam. Dorine van Kampen, Hoofd Huisvesting bij het museum: “Geen gedoe, het project is super verlopen!”

Het Maritiem Museum, gelegen aan de historische Leuvehaven in het hart van de stad, beheert de maritieme collectie van de gemeente Rotterdam. De museumcollectie behoort tot de wereldtop en illustreert zes eeuwen Nederlandse maritieme geschiedenis. In opdracht van de gemeente, met Ingenieursbureau IOB als adviseur, verving Coneco het gebouwbeheersysteem van het museum.    

Strenge eisen

Dorine van Kampen is Hoofd Huisvesting van het Maritiem Museum. “Het vervangen van de regeltechniek was onze laatste stap in een reeks werkzaamheden in het kader van klimaatbeheer en duurzaamheid. Wij stellen hoge eisen aan het klimaatbeheer van de verschillende ruimtes, zowel voor de bezoekers als voor de collectie. In het kantoor willen we een fijne werktemperatuur, in het restaurant en op de museumvloeren een prettige temperatuur voor de gasten. Maar vooral aan het klimaatbeheer van het depot stellen we strenge eisen: temperatuur, licht en luchtvochtigheid luisteren daar zeer nauw.”

Flinke klus    

Coneco realiseerde dit project in nauwe samenwerking met M&R Meet- en regeltechniek. We vervingen, letterlijk schouder aan schouder met Maarten van Loon van M&R, vijf bestaande regelkasten met Priva Compri HX door vijf nieuwe met Priva Blue ID. Daarnaast heeft M&R alle bijbehorende bekabeling geordend, een flinke klus! Het museum zorgde ervoor dat we steeds goed terecht konden op de plaats van de uit te voeren werkzaamheden. 

De waardevolle kunst, waaronder schilderijen en scheepsmodellen, is erg kwetsbaar. De ruimtetemperatuur en relatieve vochtigheid mogen hier slechts minimaal afwijken.

Dorine van Kampen, Hoofd Huisvesting Maritiem Museum Rotterdam

Razendsnelle uitwisseling

“De samenwerking was vanaf het begin erg prettig. Kees Doolaar, Ron Eversteyn en Maarten van Loon zijn zeer deskundig en betrokken, ze weten precies wat ze van elkaar kunnen verwachten. Bij de kick-off waren alle betrokken partijen aanwezig, dat schept meteen duidelijkheid. Ook de dagelijkse afstemming zorgde ervoor dat alles snel en soepel is verlopen,” aldus Dorine. Die snelheid was vooral belangrijk bij het uitwisselen van de regelkasten, dit moest razendsnel gebeuren. De waardevolle kunst in de expositieruimtes en het depot, waaronder schilderijen en scheepsmodellen, is erg kwetsbaar. De ruimtetemperatuur en relatieve vochtigheid mogen hier slechts minimaal afwijken. Door goede onderlinge afstemming, zorgvuldige voorbereiding, strakke planning en snel werken is dat gelukt.     

Achter de schermen

Het was voor ons heel bijzonder om tijdens het werk ook een kijkje achter de schermen van het museum te krijgen. Waar normaal gesproken het transport van de grote regelkasten over verschillende verdiepingen weleens lastig is, was dat nu geen enkel probleem. We konden namelijk gebruik maken van een speciale lift, die is bestemd voor het intern transport van grote kunstobjecten in het museum. Daarvan hebben we dankbaar gebruik gemaakt voor het verplaatsen van de regelkasten. 

Samen geklaard

Dorine: “Wij zijn erg tevreden over het nieuwe systeem dat we vanaf alle locaties, vanuit de cloud, kunnen bedienen. Coneco en M&R hebben deze klus samen geklaard. Ze denken mee, zijn betrokken en professioneel. Er was geen gedoe, het project is super verlopen!”

Bent u benieuwd naar andere projecten in de cultuursector, lees dan onze blogs over Cultuurcentrum De NobelaerStadsschouwburg MiddelburgAfsluitdijk Wadden Center en Museum Voorlinden.

Afbeelding: Maritiem Museum Rotterdam, Theo de Man

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep