Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Gymworld Zoetermeer: duurzaam sportcomplex met bijzondere uitstraling

Projectrealisatie

Voor Gymworld maakten wij de regelschema’s, regelkast en het regeltechnisch ontwerp en we ontwikkelden de software en verzorgden de inbedrijfstelling.

Michael Goudzwaard, Projectleider meet- en regeltechniek

Een bijzonder gebouw bij de entree van Zoetermeer is dé nieuwe plek voor turners, gymnasten en freerunners. Het nieuwe, duurzame en multifunctionele sportcomplex Gymworld Zoetermeer bestaat uit meerdere hallen en zalen. Coneco verzorgt de regeltechniek van de werktuigbouwkundige installaties. 

“Gymworld is straks dé plek voor turnen en gymnastiek. Een trainings- en wedstrijdlocatie voor maar liefst 4.000 gymnasten, waar ze hun talenten en prestaties verder kunnen ontwikkelen” aldus Ingeborg Ter Laak, wethouder sport van de Gemeente Zoetermeer. Het multifunctionele sportcomplex aan de rand van de stad is 24 meter hoog en zweeft zo’n vijf meter boven de grond. In de verschillende ‘blokken’ van het gebouw is plaats voor onder meer twee turnhallen, een multifunctionele ruimte, een freerunzaal en trampolinezaal. In opdracht van gemeente Zoetermeer maakte architect VenhoevenCS het duurzame ontwerp van Gymworld, gebouwd door Remmers Bouwgroep. Onze opdrachtgever Hoppenbrouwers Techniek is verantwoordelijk voor de W- en E-installaties en schakelde Coneco in om het klimaatbeheer met Priva Blue ID te regelen.

Koppelingen via KNX   

Voor de klimaatinstallaties van Gymworld maakten wij de regelschema’s, regelkast en het regeltechnisch ontwerp. We ontwikkelden de software en verzorgden de inbedrijfstelling. Het duurzame, gasloze complex heeft twee elektrische water/water/lucht warmtepompen. Deze warmtepompen kunnen verwarmen of koelen én verwarmen en koelen tegelijkertijd. Daarnaast zorgt een andere warmtepomp voor tapwater van hoge temperatuur. 

Met diverse communicatieprotocollen koppelen we verschillende installaties in het complex, waaronder vijf luchtbehandelingskasten, en visualiseren we diverse metingen en statussen. Via KNX maken we ook een koppeling met het verlichtingssysteem, zodat dit via een touchscreen bij de balie te bedienen is. Voor de centrale aansturing van de zonwering gebruiken we de gegevens vanuit een weerstation op het dak van het gebouw. Daarnaast zijn ook de douchesystemen voor de kleedruimtes gekoppeld, alsmede de periodieke thermische desinfectie tegen legionella. En voor inzicht in het energieverbruik lezen we diverse energiemeters in, zowel warmte- en koude- als elektrische energie.  

Alles op alles 

Als Projectleider van Coneco heb ik veel contact gehad met Frank van Vijfeijken, Werkvoorbereider/Engineer bij Hoppenbrouwers Techniek vestiging Heesch. Hij licht zijn ervaringen met dit project graag toe: “Doordat Hoppenbrouwers opdracht kreeg voor zowel de W- als de E-installaties, konden we het ontwerp en de uitvoering integraal, als één bedrijf coördineren. Dat leverde veel voordelen op: korte communicatielijnen tussen collega’s en werken in dezelfde digitale omgeving.” 

“In de basis kende het project een strakke planning. Maar door de zeer slechte weersomstandigheden begin dit jaar, konden verschillende werkzaamheden niet op tijd worden uitgevoerd. Desondanks hebben we samen met de aannemer en de betrokken partijen alles op alles gezet om het project tóch half juli gezamenlijk te kunnen opleveren. Van de ruwbouw tot aan de oplevering hebben we het gebouw binnen zeven maanden gerealiseerd! En dat is een hele prestatie.” 

“Tijdens inbedrijfstelling zijn we ruim twee maanden met elkaar opgetrokken om ervoor te zorgen, dat de installatie op alle fronten functioneert zoals deze is ontworpen.”

Frank van Vijfeijken, Werkvoorbereider/Engineer bij Hoppenbrouwers Techniek

Grote klasse  

Hoe heeft Frank de samenwerking met Coneco ervaren? “Na onze aanvraag kwam Coneco’s Accountmanager Tom van Oers de offerte doornemen en verder afstemmen. Dat verliep erg prettig; binnen een paar uur hadden we alles doorgesproken en konden we elkaar de hand schudden voor een mooie opdracht. In de uitvoerende fase hadden we veel contact met Werkvoorbereider Frans Bogaerds, ook dat verliep erg goed. Het leveren van veldapparatuur en het maken van planningen ging soepel en kende geen onnodig oponthoud. Tot slot heeft Jurriaan Nobel de installatie inbedrijfgesteld: grote klasse! Zijn samenwerking met onze servicemonteurs is perfect verlopen. Ze zijn ruim twee maanden met elkaar opgetrokken om ervoor te zorgen, dat de installatie op alle fronten functioneert zoals deze is ontworpen.”

Meer weten over onze toepassingen voor sportcomplexen? Lees dan de blogs over FASC FeyenoordSporthal Almere Haven en Sportcampus Zuiderpark. Of bekijk een voorproefje van de documentaire die Omroep West maakt over het ontstaan van Gymworld Zoetermeer.   

Afbeeldingen: VenhoevenCS, via Remmers Bouwgroep

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep