Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Priva EPM-regelstrategie voor nieuwe Sporthal Almere Haven

Projectrealisatie

Het gloednieuwe sportcomplex in Almere Haven is duurzaam en energiezuinig. Re3com en Priva passen als pilot de nieuwe EPM-regelstrategie toe, zodat ook de klimaatinstallatie zo min mogelijk energie gebruikt. Het resultaat: een installatie die volledig in balans is.

De sporthal in Almere Haven is gasloos, all electric en energieneutraal; zo’n 600 zonnepanelen op het dak leveren de benodigde energie. Er zijn verschillende duurzame toepassingen en materialen gebruikt, alle toegepaste technieken zijn energiezuinig en afgestemd op een wisselend aantal gebruikers van de accommodatie. Opdrachtgever Koninklijke Damstra Installatietechniek vroeg Re3com de regeltechniek in het sportcomplex te realiseren. Om de klimaatinstallatie zo energiezuinig mogelijk te regelen, is deze voorzien van een nieuwe Priva EPM-regelstrategie. Een nauwe samenwerking tussen Gemeente Almere, Koninklijke Damstra Installatietechniek, Re3com en Priva leidde tot dit mooie pilot-project.

Balans
EPM is toegepast als aanvulling op een traditioneel gebouwbeheersysteem. Door alle processen perfect op elkaar af te stemmen, realiseren we een goede balans tussen comfort en energieverbruik. De installatie is ingericht voor meerdere gebruikers; de zaal is in drieën te verdelen en met een display is de verlichting eenvoudig te bedienen. Bij grote evenementen is de ventilatiebehoefte makkelijk aan te passen vanaf één centrale touchscreen bediening.

Regelstrategie
“De Energy & Performance Module is een nieuwe Priva-regelstrategie voor onder andere all-air klimaatinstallaties”, licht Ted Pennings van Priva toe. Hij is als Control Application Engineer nauw betrokken bij de ontwikkeling van EPM en stelde de installatie samen met mij in bedrijf. “‘Energy’ regelt de componenten van het luchtsysteem zodanig, dat het systeem zo energiezuinig mogelijk is. De ‘Performance’ Module visualiseert de gerealiseerde klimaatkwaliteit en maakt inzichtelijk welke inspanning de installatie daarvoor heeft moeten leveren. Zo kan de benodigde toevoer van ‘Energy’ tot een minimum worden beperkt. De regelstrategie is uitgevoerd als Top Control-regelmodulen”, aldus Ted Pennings. “Om de EPM-regelingen perfect op het gebouw en de installaties af te stemmen, ontwikkelde Priva ook een ‘Tuning App’. Op basis van waargenomen proceseigenschappen, gewenst regelgedrag en type procesregelaar bepaalt deze de optimale PID-instellingen voor de regelaars in de regelkringen.”

Veelbelovend
Om de prestaties van EPM in verschillende typen klimaatinstallaties te evalueren, draaien diverse pilot-projecten in Nederland, Duitsland en België. EPM is operationeel in verschillende typen gebouwen: theaters, collegezalen, industriehallen en sportcomplexen. En inmiddels dus ook in het pas geopende sportcomplex van Almere Haven. Wekelijks monitoren we het proces op basis van drie parameters: luchtkwaliteit, ruimteluchtdruk en ruimtetemperatuur. Het is bijzonder bij deze pilot betrokken te zijn. Alles draait goed, de installatie is prima in balans. De eerste resultaten met EPM in de nieuwe sporthal zijn veelbelovend!

Wilt u meer weten over dit project of de toepassing van EPM? Bel of mail ons, we geven u graag meer informatie.

Afbeelding: Gemeente Almere

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep