Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Klimaatbeheer voor nieuw complex FASC Feyenoord

Aan het begin van dit seizoen opende FASC Feyenoord een gloednieuw complex voor de jeugdopleiding en de amateurtak van de voetbalclub. Met kleedkamers, kantoren en een trainingsruimte die specifieke eisen aan het klimaatbeheer stellen, is een optimale klimaatregeling heel belangrijk. Coneco werkte mee aan de realisatie van een prettig binnenklimaat.

Sinds afgelopen augustus hebben Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord een mooie accommodatie op ‘het nieuwe Varkenoord’. Bouwbedrijf Berghege, Techniplan Adviseurs en Tibo-Veen Installatietechniek waren medeverantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van dit nieuwe complex van FASC Feyenoord. Tibo-Veen vroeg Coneco het regeltechnische traject te begeleiden en de meet- en regeltechniek van de gebouwinstallaties te realiseren.

Veel ruimtes, veel functies
Het nieuwe pand is zo’n 4.000 m2 groot, heeft twee verdiepingen en is 90% energiezuiniger dan het bouwbesluit vereist. Bij het ontwerpproces hebben onder meer trainers en stafleden meegedacht. In de accommodatie zijn veel verschillende ruimtes, die elk een specifieke functie hebben. Er is bijvoorbeeld een trainerskamer, een spelerslounge en een groot binnenplein. Daarnaast zijn er kantoren, studie- en lesruimtes, een restaurant en een grote kantine. In de fitnessruimte (ruim 300 m2) is zelfs een baan van 25 meter voor loopoefeningen. Ook over de indeling van de vaste kleedkamers voor de oudste jeugdelftallen is goed nagedacht. Steeds als spelers in een hoger team komen, schuiven ze een kleedkamer op en komen ze letterlijk een stapje dichter bij stadion De Kuip. Vanzelfsprekend stellen die verschillende ruimtes hun eigen eisen aan het klimaatbeheer; een mooie uitdaging voor Coneco dus.

Inzicht in energieverbruik
Voor een prettig binnenklimaat moet het klimaatbeheer optimaal zijn afgestemd op het gebruik van de ruimtes. Tibo-Veen schakelde ons in om de meet- en regeltechnische installatie met Priva Blue ID te realiseren. We leverden de regelkast met daarin de aansturing van de lucht/water/warmtepomp, het CV- en GKW-transport, de energiebemetering, het tapwater en de luchtbehandelingskasten (de lbk’s in samenwerking met Orange Climate). Daarnaast pasten we drie typen naregelingen toe voor de vloerverwarming, de Fancoil Units en de VAV-regelaars van de diverse ruimtes. Mede door de toepassing van een luchtwarmtepomp is het complex energiezuinig. Voor een goed inzicht in het energieverbruik worden de energiestromen naar de Academy en de Sportclub nauwkeurig bemeterd.

Mijlpaal voor hofleverancier
Het project bij FASC Feyenoord is inmiddels succesvol opgeleverd. Dit is mede te danken aan onze prettige samenwerking met Tibo-Veen, dat verantwoordelijk is voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in het complex. Het installatiebedrijf bestaat al 100 jaar en kreeg onlangs het predicaat Hofleverancier. Een bijzondere mijlpaal voor dit ‘koninklijke’ familiebedrijf! Wij hopen de prettige samenwerking nog lang te kunnen voortzetten.

Wilt u meer weten over het nieuwe complex van FASC Feyenoord, lees dan het interview met de manager van de jeugdopleiding.

Afbeelding: Feyenoord Rotterdam

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep