Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Sportcampus Zuiderpark: duurzaam sporten en studeren

Projectrealisatie

Waar ooit het voetbalstadion van ADO Den Haag stond, staat nu een uniek sportcomplex met een iconisch ontwerp: Sportcampus Zuiderpark. De sportcampus is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan. Een duurzaam gebouw voor sporters, studenten en omwonenden.

Sportcampus Zuiderpark biedt sport, onderwijs en beweging op een unieke locatie. Behalve de sporthallen van de gemeente Den Haag komen ook de sportopleidingen van De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan op het complex. De campus bestaat uit twaalf collegezalen, een topsporthal geschikt voor 3.500 toeschouwers, een beachsporthal, turnhal, dubbele breedtesporthal, dojo voor vechtsporten, danszaal en vier gymzalen. Daarnaast bieden de sportvelden bij de campus mogelijkheden voor voetbal, tennis, hockey en beachsport.

Aftrap
In februari vorig jaar nam Coneco de aftrap voor dit project. Dat doen we met een kick off-bijeenkomst. Hierbij zijn alle partijen aanwezig die betrokken zijn bij de uitvoering van de regeltechnische installatie. In opdracht van technisch dienstverlener Kuijpers leverde Coneco projectmanagement, hardware, applicatiesoftware en inbedrijfstelling van het klimaatbeheersysteem voor de Sportcampus. Het systeem is voorzien van Priva Blue ID als voorregeling en Priva Comforte CX als naregeling.

Efficiënt werken
Bij de uitvoering van het project werkte Coneco intensief samen met Kuijpers en de andere partijen. Vooral tijdens de inbedrijfstelling was er nauw contact met de opdrachtgever. Om de geplande oplevering te kunnen halen, werd er uiterst efficiënt gewerkt. Doordat Coneco als laatste partij vóór de oplevering de juiste werking van de installatie en de software moest toetsen, begon deze controle al voordat de installatie geheel gereed was. Zo liepen er op locatie regelmatig drie inbedrijfstellers tegelijk rond, om testen met verschillende regelkasten uit te voeren.

Dicht bij de bron
Sportcampus Zuiderpark kent veel duurzame toepassingen, waaronder warmtekoudeopslag via een broninstallatie. Coneco heeft hiervan het gebouwzijdige deel voor zijn rekening genomen. Vanwege de complexiteit van deze installatie is er in nauw overleg met de opdrachtgever voor gekozen, de software op locatie verder uit te engineeren. Kortom, het ontwerp dicht bij de bron te houden. Daarnaast zijn er nog vele andere duurzame toepassingen in het gebouw, zoals een energetisch dak middels zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende voorzieningen en energiezuinige LED-verlichting.

De Sportcampus is in maart opgeleverd; de officiële opening vindt plaats op 17 en 18 juni.

Afbeelding: De Haagse Hogeschool

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep