Logo Coneco

Volg ons

blog

Stop met stoken op basis van buitentemperatuur!

Innovatie

Bij nieuwe duurzame gebouwen is de buitentemperatuur steeds minder of zelfs helemaal niet meer belangrijk voor het regelen van uw klimaatinstallatie. De huidige nieuwbouw is zo goed geïsoleerd dat de buitentemperatuur minder invloed heeft op het binnenklimaat. Toch speelt zelfs bij nieuwe duurzame gebouwen de buitentemperatuur nog steeds de hoofdrol bij het aansturen van de installatie. Stop met stoken op basis van de buitentemperatuur!

De adviseur heeft berekend welk vermogen nodig is voor het gewenste comfort in de ruimte. Van de meet- en regelinstallatie wordt verwacht dat het vermogen geleverd wordt en dat het in de gaten houdt of het geleverde vermogen klopt met de vraag uit de kantoorvertrekken. Daarnaast wordt de buitentemperatuur nog vaak toegepast. En dat is jammer, want het kan voorkomen dat het ‘buiten’ vriest, terwijl de zon volop schijnt. De warmte die hierdoor via de ramen binnenkomt, moet je verminderen in de warmteopwekking het totaal meenemen! Stoken op basis van buitentemperatuur zou echt passé moeten zijn. Je kunt – zeker met Coneco Plus – makkelijk en on the spot berekenen hoeveel warmtevermogen de zon de ruimtes of het gebouw biedt. Als je hier niet op anticipeert, wordt het snel te warm en moet er gekoeld worden om het juiste comfort te behouden voor een optimale productiviteit van de medewerkers.

Data-analyse = anticiperen = besparen
Zonde dus dat we in de winter niets doen met de gratis zonnewarmte, omdat in nieuwe gebouwen de buitentemperatuur als ‘graadmeter’ wordt genomen. Daar hebben we met Coneco Plus een oplossing voor! Middels slimme algoritmes in de Cloud kunnen we de hoeveelheid warmtestraling (vermogen) die binnenkomt elke 8 minuten berekenen en analyseren. Vervolgens compenseert Coneco Plus dankzij hypersnelle analyse deze en andere interne data op het geleverde vermogen.
Tijdens afgelopen koudeperioden met temperaturen onder nul hebben gebouwbeheerders – die Coneco Plus hebben ingezet – de voordelen van deze nieuwe regelmethodiek mogen ervaren, zoals een optimaal comfort en kostenbesparing!

Het regelen van duurzame gebouwen en de informatie uit analyse middels Coneco Plus leren ons dat stoken op basis van buitentemperatuur niet meer van deze tijd is. Ik informeer u graag persoonlijk over de vele voordelen van het regelen op basis van vermogensvraag vanuit de installatie.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep