Logo Coneco

Volg ons

blog

Met data-analyse grip op verborgen gebreken

Innovatie

Gebouwinstallaties bestaan uit een verzameling van verschillende schakels en componenten van diverse partijen. Om deze schakels optimaal te laten samenwerken, maakt Coneco Plus gebruik van data-analyse als basis voor het feilloos functioneren van alle afzonderlijke schakels en voor de gebouwinstallatie in zijn totaal.

Coneco Plus maakt gebruik van data-analyse software die de totale gebouwinstallatie in de gaten houdt. Dankzij de vele datapunten die worden ingebouwd in de knooppunten van de verschillende installatieonderdelen (zoals het Priva Meet en Regelsysteem, energie- en warmtemeters en diverse smart devices) komt er enorm veel informatie vrij en kunnen we afwijkingen, verbanden en patronen continu identificeren. Hiermee speuren we per direct verborgen gebreken op en zien we afwijkingen die voor de eindgebruiker nog totaal onzichtbaar, onvoelbaar en onmerkbaar zijn.

Elke acht minuten slimme data-analyse

De échte ‘plus’ van Coneco Plus zit ‘m in de extra informatie die we elke acht minuten met onze data-analyse software binnenkrijgen en analyseren met rekenregels en algoritmes. Elke acht minuten weten wij óf en hóe de totale installatie en alle afzonderlijke delen functioneren. En uit die informatie haal je veel meer dan je je kunt voorstellen. Al die metingen, gegevens en berekeningen laten zien wat de wérkelijke stand van zaken is. Want voelen en merken of een ruimte voldoende luchtkwaliteit bevat en comfortabel is, zegt vaak niet genoeg. Ik schets u ‘alledaagse’ verborgen gebreken die we met Coneco Plus binnen een mum van tijd blootleggen. En gezamenlijk met de onderhoudsinstallateur aanpakken!

Coneco Plus signaleert problemen

In een kantoorgebouw zorgt de installatie dat elke ruimte rond de klok van 8 uur voldoende opgewarmd is. De verwarming start op tijd op. Maar in veel gebouwen is er altijd wel een ruimte die niet op temperatuur komt. Het benodigde aantal liters is te weinig voor voldoende warmte-afgifte middels bijvoorbeeld het klimaatplafond of naverwarmer, er is een verstopping of een klep functioneert niet goed. Om die ruimte toch op tijd warm te hebben, zal de bovenliggende installatie vroeger aangaan. In de praktijk wordt ook vaak de stooklijn verhoogd. Kortom, de installatie stookt te vroeg op met een te hoge aanvoertemperatuur; de ruimte komt uiteindelijk met veel energieverbruik op temperatuur. Heb je zo’n defect niet op tijd in beeld, dan kan het gebeuren dat de installatie op een bepaald moment 24 uur staat te draaien. Resultaat? Een veel te hoog energieverbruik, hogere kosten en een extra belasting op de installatie.

Coneco Plus komt in actie!

Door inzicht middels data-analyse ziet onze software volledig automatisch dat de installatie steeds vroeger gaat draaien. We analyseren alle voorliggende datapunten en krijgen automatisch een bericht met de geconstateerde afwijking. Op afstand zien we dat de naregeling in de betreffende ruimte disfunctioneert. Wij en andere betrokken partijen kunnen nu meteen in actie komen en de installatie kan op de juiste punten worden aangepast. Zo bespaart Coneco Plus kosten voor energieverbruik en klachtenafhandeling en zorgt Coneco Plus ervoor dat de totale installatie weer optimaal functioneert. Zo garandeert Coneco Plus de optimale werking van de totale gebouwinstallatie die al snel uit honderden naregelingen kan bestaan. En nogmaals: elke acht minuten wordt elke naregeling op zijn juiste werking gecontroleerd.

Ziet u de ‘plus’ van Coneco Plus? Ziet u ook kansen voor een gebouw met meer comfort, minder (on)kosten en een lagere CO2-uitstoot? Neem contact met me op of stuur me een e-mail, ik kom graag bij u langs voor een adviserend gesprek.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep