Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Venlo omarmt Cradle-to-Cradle

Projectrealisatie

Het Stadskantoor in Venlo is meer dan ‘alleen’ duurzaam. Het gebouw is zó ontworpen, dat zoveel mogelijk van de gebruikte materialen geschikt zijn voor hergebruik. De toepassing van dit Cradle-to-Cradle (C2C) principe beïnvloedt mens, milieu en economie positief. Een bijzonder project, waaraan Coneco een bijdrage leverde, onder andere met monitoring.

Stadskantoor Venlo combineert een gezonde werkomgeving met duurzaamheid en innovatie. Venlo heeft C2C omarmd en heeft met de nieuwbouw van het Stadskantoor de ambitie iets goeds te doen voor de omgeving. Het uitgangspunt is: het ‘goed’ te doen en niet, zoals bij duurzaamheid, ‘minder slecht’.

Voordelig voor mens, milieu en economie
Het gebouw zit vol C2C-oplossingen, die behalve duurzaam (dus ‘minder slecht’) zeer voordelig voor mens, milieu en economie zijn (dus ‘goed’). Wat direct opvalt, is de groene gevel die luchtzuiverend en isolerend werkt. Regenwater besproeit de gevel en de zonnepanelen – aangebracht op de luifels – leveren elektriciteit, warmte en zonwering. De zonneschoorsteen veroorzaakt natuurlijke trek, waardoor minder mechanische ventilatie nodig is. In het grondwater wordt energie in de vorm van warmte of koude opgeslagen (WKO) en ook de parkeergarage werkt energiebesparend, door de lucht in het gebouw voor te verwarmen of af te koelen.

Eindspurt van twee maanden
Opdrachtgever Spie e-fficient buildings in Elsloo vroeg Coneco de complete klimaatregeling op zich te nemen. De installatie bestaat uit een broninstallatie met twee warmtepompen voor duurzame warmte- en koude-opwekking. De Priva naregelingen zorgen door betonkernactivering en klimaatplafonds voor optimaal comfort in iedere ruimte. Voor een tijdige oplevering is de zorgvuldige planning van elk project belangrijk. Toen halverwege de bouw van dit project één van de betrokken bouwbedrijven failliet ging, zorgde dat voor ernstige vertraging bij de uitvoering. Met een flinke eindspurt in de laatste twee maanden kon Coneco de werkzaamheden alsnog afronden en het project op tijd opleveren.

Bewustwording met monitoring
Nu het Stadskantoor in gebruik is, worden – geheel passend binnen de C2C-filosofie – de prestaties van het gebouw nauwlettend in de gaten gehouden middels data-analyse en monitoring. Op een monitor in de centrale hal (Erbis TV via Van Beek Ingenieurs in Arnhem) is naast de gemeentelijke informatie ook de actuele status van bijvoorbeeld de zonneboiler, de zonnepanelen en de groene gevel te zien. Zo kunnen medewerkers en bezoekers meekijken naar het gebruik van de installaties en worden ook zij zich bewust van het energiegebruik van het gebouw.

Meer informatie over de toepassing van het C2C-principe in het Stadskantoor Venlo vindt u in onderstaande infographic.

Afbeeldingen: Gemeente Venlo

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep