Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Technologiegebouw Fontys na vernieuwing weer toekomstproof

Het schoolgebouw van de technologie-opleidingen van Fontys Hogeschool in Eindhoven is vernieuwd. Door verschillende duurzame toepassingen en de aanpassing van het klimaatbeheersysteem is het pand weer helemaal toekomstproof.

Sinds september hebben de studenten van Fontys Technology & Innovation een nieuw onderkomen in De Rondom in Eindhoven: Fontys Nexus. Het gebouw (voorheen TNO) is vernieuwd en verduurzaamd. In onze eerdere blog beschreven we de daarvoor genomen maatregelen, waaronder de aanpassing van het klimaatbeheersysteem. Nu het gebouw in gebruik is, bekijken we hoe dit grote werk is verlopen.

Klein projectteam
Aannemer Heerkens van Bavel Bouw en Bouwbedrijf Berghege (Build2Learn) zijn middels een UAV-Gc opdracht verantwoordelijk voor de vernieuwing. Onze opdrachtgever Van Delft Installatieprojecten leverde de installatietechniek en vroeg Coneco voor de meet- en regeltechniek van het klimaatbeheer. Opvallend is, dat we dit grote project met een relatief klein team hebben gerealiseerd. Het voordeel: minder overdrachten en vlotter verlopende werkzaamheden. De samenwerking met Van Delft was erg prettig, we liepen als het ware steeds voor de bouw uit. Door het vertrouwen dat Van Delft ons daarbij gaf, ervoeren we deze samenwerking als partnership.

Voorin de trein
Zelf was ik al in het voortraject betrokken, waardoor ik in de calculatiefase kon meedenken over de projectaanpak. Dat resulteerde in een behoorlijke kostenbesparing ten opzichte van de eerste raming. Ook maakte ik een duidelijke nulmeting van de aanwezige techniek in het bestaande pand. Bij de opdrachtverstrekking konden we daardoor meteen van start en was voor iedereen duidelijk wat er moest gebeuren. Vervolgens hebben mijn collega’s Matthijs, Edward en Jan-Willem zich volop met het project beziggehouden. Matthijs Noordergraaf, als Projectleider MRK verantwoordelijk voor het regeltechnisch ontwerp van de installatie: “Omdat Van Delft ons al vroeg bij het project betrok, zijn we deze ‘race’ echt samen met hen aangegaan. Door de grootte van het werk was het vooral belangrijk het overzicht te bewaren en alle onderdelen op tijd af te krijgen. Dat lukte, doordat we alles vroeg indienden en ervoor zorgden dat we continu voorin de trein zaten.”

Goed onderhouden
Met ombouwspecialist Jan-Willem van Vark was Project Engineer Edward van Beek vooral te vinden op de bouw. Daar begeleidde hij het ombouwen en de inbedrijfstelling van de installatie, terwijl Jan-Willem de ruim veertig regelpanelen ombouwde en testte. Voor Edward was het werk bij Fontys Nexus héél bijzonder. “Dit gebouw was één van mijn eerste projecten, zo’n achttien jaar geleden! Ik werkte toen bij de leverancier van de regelkasten en bekabeling. Omdat de regelkasten altijd goed zijn onderhouden, konden we ze nu ombouwen naar Priva Blue ID en de installatie aanpassen. Goed dat het pand met de nieuwe bestemming weer jaren meekan”, aldus Edward. Dit grote werk was zeker planningstechnisch een mooie uitdaging. Toen het nieuwe collegejaar begon, gingen wij aan de slag met de afronding: het finetunen van de klimaatinstallatie.

Als u meer wilt weten over de vernieuwing van het klimaatbeheersysteem op scholen, leest u dan ook onze blogs over Tabor College Werenfridus en Tilburg University.

Afbeelding: Fontys Hogeschool Eindhoven, via Heerkens van Bavel Bouw