Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Samenwerken bij renovatie en verduurzaming MFC Foxhol

Projectrealisatie

De installaties en regeltechniek van MFC De Klabbe in Foxhol moesten in korte tijd worden verduurzaamd, terwijl het gebouw in gebruik was. Fabian Blaauw vertelt hoe Interfit dit in samenwerking met Re3com realiseerde. 

Bij de renovatie van het multifunctionele centrum in Foxhol is veel aandacht besteed aan verduurzaming. In het MFC zijn onder meer een sporthal en een basisschool gevestigd. Mede doordat er twee grote CV-ketels en een gasketel voor warm tapwater draaiden, was het gasverbruik vóór de renovatie erg hoog. Inmiddels is het pand grotendeels zelfvoorzienend in energie, onder meer door de plaatsing van 340 zonnepanelen en verschillende duurzame maatregelen.

Passende regelstrategie                 

Hoofdaannemer Bouwbedrijf De Boer benaderde onze opdrachtgever Interfit voor de installatie van een energievoorziening met minimale emissie, waarbij Re3com verantwoordelijk is voor de regeltechniek. Fabian Blaauw, Coördinator service/onderhoud en koeltechnieken bij Interfit, was nauw betrokken bij de renovatie en verduurzaming van MFC De Klabbe. “Zowel in het voortraject als tijdens de bouw en de nazorg van het MFC hebben we prettig met Re3com samengewerkt. Ze onderscheiden zich doordat ze goede begeleiding bij de werkzaamheden geven. Bovendien denken ze mee met eventuele andere vraagstukken zoals een hydraulische schakeling of een passende regelstrategie, wanneer de ‘standaard’ strategie geen uitkomst biedt,” aldus Fabian.

“Tijdens de werkzaamheden bleef het gebouw in gebruik en was de school toegankelijk. Dat was best een uitdaging, maar het is gelukt.”

Fabian Blaauw – Interfit

Gasloze installatie

“Vooraf hebben we met Re3com en Adviesbureau Feijen de mogelijkheden van een gasloze installatie goed onderzocht. Vervolgens hebben we alle gasgestookte ketels vervangen en daarvoor in de plaats twee lucht/water warmtepompen geïnstalleerd. Ook is de tapwaterinstallatie aangepast naar een zonneboiler, met een elektrische boiler als back-up verwarmer. Naast de twee bestaande luchtbehandelingskasten plaatsten we een extra lbk met warmteterugwinning, voor de ventilatie van de sporthal. Deze lbk is voorzien van airsocks (textiele luchtkanalen) om bij het inblazen eventuele hinder tijdens bijvoorbeeld een sport als badminton te voorkomen. Het uitblazen is afgestemd op een zo hoog mogelijk COP (rendement) van de warmtepompen.”

Volgens planning

Re3com bracht de gebouwautomatisering in het MFC weer up-to-date met Priva Blue ID en voorzag de bestaande regelkasten van nieuwe regelapparatuur. Mede door de korte looptijd van de werkzaamheden op locatie vroeg deze renovatie om een zorgvuldige planning. Ook Re3com ging daarom al ruim voor de uitvoering aan de slag met de voorbereidingen, zoals het benodigde tekenwerk. Fabian: “Bovendien bleef tijdens veel van de werkzaamheden het gebouw in gebruik en was de school toegankelijk voor de leerlingen. Dat was best een uitdaging, maar het is gelukt. We hebben de klus binnen de geplande twee maanden kunnen klaren.”

Bent u benieuwd naar onze andere projecten bij sporthallen, lees dan de blogs over Gymworld Zoetermeer en Sporthal Almere Haven

volg coneco 2

Volg ons voor meer blogs en inspiratie

We willen u informeren en inspireren met mooie cases, interessante blogs en bevlogen vakinhoudelijke verhalen. Volg ons via onze sociale kanalen.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep