Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Coneco en Vintis werken samen aan duurzaam Ashram College

Projectrealisatie

Het nieuwe pand van het Ashram College in Nieuwkoop is zeer duurzaam ontworpen. Het schoolgebouw is gasloos, energieneutraal en heeft een prettig binnenklimaat. Coneco en Vintis installatieadviseurs bundelden de krachten om vanuit hun expertise een duurzame installatie voor de school te ontwerpen.

Het ontwerp voor de nieuwbouw van het Ashram College, een kleinschalige school voor vmbo en havo, is duurzaam en energiezuinig. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Broekbakema en uitgevoerd door aannemer Vink+Veenman. Coneco voerde dit project uit in nauwe samenwerking met opdrachtgever installatiebedrijf Schulte & Lestraden en Vintis installatieadviseurs, met wie we vaker aan mooie projecten samenwerken. Na de blog van mijn collega Matthijs Noordergraaf over onze werkzaamheden bij het Ashram College, staat in deze blog de duurzaamheid van het ontwerp centraal.

Lage energievraag
Coneco en Vintis pakten het installatieontwerp al vroeg in het voortraject op. We spraken samen in een vroeg stadium al over de wijze waarop Vintis het ontwerp wil toetsen en borgen, waarbij de expertise van Coneco werd ingezet. Vintis ontwierp de werktuigbouwkundige en elektrotechnische gebouwgebonden- en gebruikersinstallaties en verzorgde het traject van voorontwerp tot nazorg. Peter Trompert, Senior Technicus bij Vintis: “Door de inzet van Building Energy Modeling (BEM) konden we een lage energievraag voor het gebouw realiseren. Bij het ontwerp hebben we rekening gehouden met de gebouworiëntatie, de bezonning, het gebruik van passieve zonnewarmte en de toepassing van passieve zonneschermen tegen oververhitting. De gebouwschil is tevens geoptimaliseerd, waardoor de hoeveelheid techniek beperkt bleef en de levensduurkosten van het gebouw laag zijn.”

Energie uitwisselen
Het Ashram College is duurzaam, gasloos en energieneutraal (EPC=0). “Het schoolgebouw is aangesloten op een collectief systeem met WKO en warmtepompen en levert warmte en koude. Op dit systeem zijn behalve de school ook een wijkcentrum en woningen aangesloten; zij wisselen onderling energie uit. De koude van de warmtepompen in de woningen wordt gebruikt door het schoolgebouw”, aldus Peter Trompert. De school heeft zo een prettig binnenklimaat om in te leren en werken. Het gebouw heeft het Frisse Scholen label klasse B voor luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Nadat de leerlingen in februari hun intrek in het nieuwe gebouw hebben genomen, is voor ons de nazorgfase gestart.

Monitoring
Om alle verwachtingen te managen en de uitgangspunten van het ontwerp te bewaken, koos Vintis er in nauwe samenwerking met Coneco voor, dit project te monitoren. Daarvoor wordt de monitoring– en analysetool SkySpark gebruikt. Dit pakket heeft een naadloze aansluiting op het Priva gebouwbeheersysteem; middels de datakoppeling worden alle toegewezen punten gemonitord. De komende weken worden van dit project data verzameld om een analyse te maken voor de optimale werking van de technische installatie.

Meer lezen over de hoge mate van duurzaamheid bij de nieuwbouw van het Ashram College? Lees deze blog van Matthijs Noordergraaf. Benieuwd naar andere projecten, waarbij wij een comfortabel binnenklimaat op scholen realiseren? Lees dan onze blogs over Kindercampus Rembrandtkwartier en Tabor College Werenfridus.

Afbeelding: Architectenbureau Broekbakema

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep