Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Samen werken aan duurzame land- en tuinbouw

Projectrealisatie

De kracht van de natuur inzetten bij biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. Bij het kweken van de organismen die daarvoor nodig zijn, is een zeer nauwkeurige regeling van temperatuur, luchtvochtigheid en snelheid enorm belangrijk. Koppert Biological Systems schakelde Coneco in voor het klimaatbeheer van klimaatcellen, laboratoria en kantoor.

Soms zijn er bedrijven met niet-alledaagse producten, die heel speciale eisen aan het klimaatbeheersysteem stellen. Koppert Biological Systems is zo’n bedrijf, met een bijzondere filosofie en productrange. Vanuit het hoofdkantoor in Berkel en Rodenrijs ontwikkelt Koppert ‘beestjes’ die inmiddels overal ter wereld worden ingezet. Ze zorgen voor de bestuiving en bestrijden plagen en ziekten in de land- en tuinbouw.

Hommels en andere nuttige beestjes

De meeste producten bij Koppert zijn kwetsbare, levende organismen. Bijvoorbeeld hommels, die zorgen voor de natuurlijke bestuiving van tomaten en fruitgewassen. Of andere nuttige beestjes als de sluipwesp of roofmijt, die gewassen beschermen tegen plagen. Daarnaast ‘produceert’ Koppert schimmels en bacteriën, die de groei van het gewas bevorderen. Het kweken van deze organismen moet aan strenge kwaliteitscriteria voldoen, waarbij de temperatuur, de relatieve vochtigheid en de luchtsnelheid erg belangrijk zijn. Het klimaatbeheer luistert daarom zeer nauw.

De natuur nabootsen

Coneco is nu zo’n zeven jaar verantwoordelijk voor het klimaatbeheer van verschillende productlijnen bij Koppert. Het project breidt zich nog steeds uit; binnenkort wordt weer een aantal klimaatcellen in bedrijf gesteld. Vooral bij de aanvang van het project wordt veel tijd en energie geïnvesteerd in het optimaliseren van de kweekcondities. De organismen ontwikkelen zich nu eenmaal het best wanneer de natuurlijke omstandigheden zo realistisch mogelijk zijn nagebootst. Elk organisme en elk ‘beestje’ heeft zijn eigen specifieke wensen en kweekcondities, daarom is er per klimaatcel één productsoort en één Priva regeling. Het is een boeiend proces om, samen met de kweker de optimale condities in de klimaatcel te realiseren én te handhaven. Om het proces te bewaken en efficiënt te beheren, gebruikt Koppert Priva TC ServeCenter en Priva TC History in een virtuele beheeromgeving. Hiermee worden eventuele storingen direct gemeld en kan op basis van de meetgegevens het productieproces nog verder worden geoptimaliseerd.

Biologie en techniek hand in hand

Universitaire onderzoeksinstituten over de hele wereld werken mee aan de ontwikkeling van deze natuurlijke vorm van gewasbescherming en bestuiving. Zo werken biologie en (klimaat)techniek samen aan meer duurzame land- en tuinbouw en een schoner milieu.

Afbeelding: Koppert Biological Systems

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep