Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Revitalisatie Blaak16: BREEAM Excellent en Well Gold

Projectrealisatie


Middenin het levendige zakencentrum van Rotterdam staat Blaak16, een kantoorgebouw uit de jaren zeventig dat een ingrijpende metamorfose onderging. Het pand is herontwikkeld tot een multifunctioneel en uiterst duurzaam gebouw, dat BREEAM Excellent gecertificeerd is. Blaak16 is het eerste Nederlandse kantoorgebouw met een Well Gold certificaat.

De duurzame herontwikkeling van Blaak16 is onder architectuur uitgevoerd, waarbij de binnen- en buitenzijde van het gebouw grondig zijn aangepakt. Binnen zijn alle installaties vervangen, inclusief de klimaatinstallatie. Opdrachtgever Roodenburg Groep vroeg Coneco voor de meet- en regeltechniek van het nieuwe, hoogwaardige klimaatbeheersysteem dat per kantoorunit aan de wensen van een huurder kan worden aangepast.

WKO-installatie
Het pand heeft een WKO-systeem met warmtepompen in het gebouw en warmte/koude opslag onder het gebouw. Alleen op extreem koude winterdagen vult de stadsverwarming de verwarming uit de WKO aan, wat veel energie bespaart. Klimaatplafonds voor verwarming en koeling van de kantoren zorgen voor een comfortabel binnenklimaat, dat op ruimteniveau te regelen is.

BREEAM Excellent
Behalve de WKO-centrale regelt Coneco met Priva Blue ID ook de luchtbehandelingskasten en de naregelingen in de kantoren. Daarnaast meten we nauwkeurig het energie- en watergebruik én de opbrengst van de zonnepanelen op het dak van de parkeergarage. Alle meetgegevens worden zorgvuldig opgeslagen en zijn voor langere tijd beschikbaar. De vele duurzame toepassingen bij de revitalisatie zorgden ervoor dat Blaak16 een BREEAM Excellent certificering behaalde.

Well Gold
Als eerste kantoorgebouw in Nederland ontving Blaak16 bovendien het Well Gold certificaat voor gezonde gebouwen. De daglichttoetreding, luchtkwaliteit en de kwaliteit van interne ruimten bepalen of een gebouw een gezonde leef- en werkomgeving biedt. Bij Blaak16 dragen deze aspecten in hoge mate bij aan het welbevinden en de prestaties van de gebruikers van het pand, wat leidde tot de prestigieuze certificering.

Optimale software
Bij de herinrichting besteedde Coneco veel aandacht aan het optimaal functioneren van de duurzame installatie. In goede samenwerking met Roodenburg vertaalden we het regeltechnisch ontwerp naar de optimale software voor dit project. Inmiddels is het kantoorpand weer in gebruik en hebben we alle specifieke klimaatwensen van de verschillende nieuwe huurders kunnen invullen. Met de herontwikkeling is ook de bekendste dichtregel van Rotterdam in ere hersteld. Net als destijds staat op de gevel van Blaak16 in (duurzame) neonletters te lezen: “Alles van waarde is weerloos – Lucebert”.

De video over Blaak16 geeft u een goede indruk van de revitalisatie van het pand. BREEAM-gecertificeerde projecten waaraan Coneco ook meewerkte zijn onder meer Fulfilment center bol.com en Tilburg University

Afbeelding: Blaak16 – Roodenburg

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep