Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Restauratie en herbestemming Mariënhage: klimaatbeheer in DomusDELA

De voormalige Paterskerk, de kapel en de bijgebouwen van kloostercomplex Mariënhage in Eindhoven krijgen na restauratie een nieuwe bestemming. Met respect voor het verleden bouwt coöperatie DELA hier aan twee ceremoniehuizen, een congreshotel en een restaurant. Coneco regelt het klimaatbeheer in ‘DomusDELA’.

Het oude kloostercomplex Mariënhage en de voormalige Paterskerk liggen op een prachtige locatie in het centrum van Eindhoven. De restauratie en herbestemming van het monument werden mogelijk na overeenstemming tussen DELA, gemeente, provincie en de Orde der Augustijnen. Het complex bestaat uit zeven verschillende gebouwen. Een nieuw te bouwen ‘knoop’ zorgt na de restauratie voor de verbinding tussen deze gebouwen.

Ceremoniehuizen, congreshotel en restaurant
Coöperatie DELA restaureert de Paterskerk, de kapel en de bijgebouwen. In de kerk en de kapel komen twee ceremoniehuizen ‘DomusDELA’, voor uitvaart- en huwelijksplechtigheden, lezingen en concerten. In de bijgebouwen komen een congreshotel en een restaurant. Bouwbedrijf Van de Ven is de hoofdaannemer van deze indrukwekkende renovatie, waarbij Schrijvers Technische Installaties verantwoordelijk is voor de E- en W-installaties. Coneco werkt regelmatig samen met Schrijvers en levert een totaaloplossing voor het klimaatbeheer in het vernieuwde complex.

Zorgvuldige voorbereiding
De restauratie van het schitterende complex is een bijzonder project. Ook voor mij persoonlijk, omdat ik dit project leid vanuit mijn nieuwe rol als Projectleider MRK. Coneco verzorgt de complete regeltechniek, voorzien van Priva: het regeltechnisch ontwerp, de elektrische tekeningen, regelkasten, software en inbedrijfstelling van de installatie. Voor de bekabeling werken we samen met Gouda Elektrotechniek. Op dit moment is het project in de ontwerpfase en zijn we druk bezig met de tekeningen en de regelomschrijving. De technische werkzaamheden in dergelijke oude gebouwen vereisen een zorgvuldige voorbereiding. Soms zien we echter bij de uitvoering pas hoe de situatie ter plekke is, waardoor we een bepaalde beslissing toch wijzigen om tot het beste resultaat te komen.

Verrassende vondst
Ook tijdens het bouwproces bleek al, dat de renovatie van zo’n bijzonder complex kan leiden tot verrassende vondsten. Onverwacht werd één van de oudste muren van Eindhoven ontdekt: een mooi bewaard gebleven kerkmuur uit de late Middeleeuwen. Deze oude kerkmuur is vervolgens toegepast in het ontwerp en zal na de voltooiing van de bouw te zien zijn in de gang van het hotel. De oplevering van de werkzaamheden van Coneco is vóór komende zomer gepland. De heropening van het complex vindt naar verwachting plaats op 13 november, de geboortedag van de Heilige Augustinus.

In deze video ziet u hoe de herbestemming van Mariënhage officieel van start ging.

Bent u benieuwd wat mijn werk als Projectleider MRK inhoudt? Dat vertelt mijn collega Arjan Menkman u in deze blog.

Afbeelding: DELA

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep