Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Re3com en BAM werken samen aan gebouwbeheer kindcentrum Ten Boer

Projectrealisatie

Dit project verloopt in prettige samenwerking met BAM, een samenwerking die de afgelopen jaren intenser is geworden.

Ramon Bokhorst, Sales

In het noorden van Nederland wordt druk gebouwd aan een nieuw kindcentrum in Ten Boer. Het gebouw wordt gasloos, duurzaam en aardbevingsbestendig. In nauwe samenwerking met BAM levert Re3com Coneco de regeltechnische installatie, met een koppeling tussen drie systemen.

Het nieuwe kindcentrum in Ten Boer wordt gebouwd in opdracht van de Gemeente GroningenBouwgroep Dijkstra Draisma realiseert de bouw en BAM Bouw en Techniek – Regio Noord is verantwoordelijk voor de installaties. In samenwerking met BAM verzorgt Re3com Coneco de regeltechnische installatie inclusief de koppeling met het VRF-systeem. 
In het aardbevingsbestendige gebouw komen twee basisscholen, kinderopvang en een spreekruimte voor het sociaal team van Ten Boer. De nieuwbouw is onderdeel van de versterkingsopgave in Groningen en werd mede mogelijk door een bijdrage van ‘Kansrijk Groningen’, een programma dat initiatieven in het aardbevingsgebied financiert en faciliteert. 

BACNet-koppeling
Het pand wordt volledig gasloos en voorzien van zonnepanelen voor de duurzame opwekking van energie. Vier warmtepompen zorgen voor verwarmen/koelen van de verwarmings- en koelbatterij van de luchtbehandelingskast. Priva Comforte naregelingen zorgen voor de regeling van het VAV-systeem, op basis van temperatuur en CO2. Daarnaast wordt de ruimtetemperatuur geregeld via een VRF-unit, waarmee we met Priva Blue ID een functionele koppeling maken die is gebaseerd op het BACnet-protocol. Met een integraal Touchpoint One bedienpaneel voorzien van CO2-sensor is onder meer de gewenste ruimtetemperatuur zeer gebruiksvriendelijk instelbaar. Op basis van CO2-meting wordt de ruimte behoefteafhankelijk geventileerd. 

Betere installatie voor hetzelfde geld
Dit project verloopt in prettige samenwerking met BAM, een samenwerking die de afgelopen jaren intenser is geworden. Projectleider Meet- en Regeltechniek Robert Kazemier licht toe: “Bij BAM Bouw en Techniek – Regio Noord werken we voor de gebouwautomatisering met een aantal vaste partners. Bij projecten waarvoor Priva is voorgeschreven, is Re3com één van die partners. In dit bestek stond echter geen Priva, maar drie andere, verschillende fabricaten: voor de regeltechniek met aansturing van de luchtbehandelingskast, voor het VRF-systeem én voor de bediening van de zonwering. Drie systemen dus, met drie bedienunits aan de wand en een moeilijke systeemintegratie. Wij stelden Technion Adviseurs (nu bekend als INNAX) voor dit deels om te zetten naar Priva en hiermee een koppeling tussen de systemen te maken. Een soortgelijke koppeling heb ik in het verleden ook al eens met Re3com gemaakt. Zo is per ruimte nog maar één integrale bedienunit nodig en werken de systemen onderling beter samen. Technion keurde ons voorstel goed, Re3com was economisch de meest interessante optie en de opdrachtgever krijgt voor hetzelfde geld een betere installatie.” 

Korte lijnen, snel schakelen
“De samenwerking loopt erg goed, de communicatielijnen zijn heel kort” aldus Robert Kazemier. “We kennen vrijwel iedereen binnen Re3com en daardoor kunnen we snel schakelen. BAM modelleert bijna alle projecten in 3D, waarbij we ook de regeltechniek meenemen. We voorzien Re3com bijvoorbeeld van plattegronden met naregelingen, waarop staat welke regelaars welke componenten aansturen. Zo kan Re3com meteen aan de slag en zijn er bij de realisatie geen vraagtekens meer. We doen dit heel vroeg in het traject – nog vóór de bouw – en plannen ook met Re3com alles ver vooruit. Mocht er onverhoopt iets toch niet kloppen, dan is er genoeg tijd om het op te pakken. Zo blijven we gezamenlijk binnen de planning.” 

Op de fiets  
Bij Re3com zijn we nu druk bezig met de voorbereidende werkzaamheden, het gebouw is naar verwachting in oktober gereed. Robert Kazemier: “In het kindcentrum komt ook de nieuwe school van mijn twee zoons. Het is erg leuk met dit werk bezig te zijn als papa én als verantwoordelijke Projectleider voor de regeltechniek. Zo kan ik de jongens thuis informeren over wat we allemaal doen en hoe het eruit gaat zien. En projectbezoeken op locatie doe ik gewoon op de fiets!” 

Meer weten over de projecten van Re3com Coneco, lees dan ook onze blogs over WestCord The Market HotelSporthal Almere HavenPorta Futurum en Afsluitdijk Wadden Center.

Afbeelding: TenW architecten adviseurs, via BAM Bouw en Techniek – Regio Noord

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep