Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Partnership bij klimaatbeheer RAI Amsterdam

Projectrealisatie

"Gebaseerd op een meerjaren ombouwplan vernieuwt Coneco tot 2030 ieder jaar enkele regelinstallaties. We kunnen altijd op ze rekenen.”

Shane Stam, Technical Property Manager Real Estate bij RAI

Sinds jaar en dag verzorgt Coneco de meet- en regeltechniek bij RAI Amsterdam. Naar volle tevredenheid van beide partijen. Shane Stam: “We kunnen altijd op Coneco rekenen.”

Evenementencentrum RAI Amsterdam was destijds een van de eerste klanten van Coneco; onlangs nog hebben we een Privacomputer uit die begintijd van ze ‘teruggekregen’. Inmiddels is het hele RAI-complex voorzien van Priva-installaties. Mijn collega-projectleider Ron Eversteyn is verantwoordelijk voor de gebouwautomatisering, servicetechnicus Michel Honselaar en ik zorgen voor service en onderhoud van deze installaties. Van storing tot onderhoud en verbouwing, we zetten ons graag in om RAI te ontzorgen op regeltechnisch gebied.

RAI2
De eerste Priva computer van RAI Amsterdam is weer terug bij Coneco

Alles Priva

Shane Stam, Technical Property Manager Real Estate bij RAI: “Wij hebben 116.000 m2 verhuurbare ruimte voor evenementen. Alle 13 hallen (waaronder een theaterlocatie) en 70 congres- en vergaderzalen zijn voorzien van het Privasysteem, dat hier jaren geleden door Coneco is geïntroduceerd. Bij sommige hallen die wat ouder zijn, vervangen we nu het klimaatsysteem door Priva Blue ID. Gebaseerd op een meerjaren ombouwplan vernieuwt Coneco tot 2030 ieder jaar enkele regelinstallaties.”

Back-up

“Priva Blue ID is de opvolger van de HX, de migratie hiervan is nu gaande. Tevens zijn we bezig met het uitrollen van Priva ecoBuilding. Deze software heeft een voorspellende en ‘zelf-nadenkende’ werking op het pand. We worden hierin begeleid door Ron en Nieko, die beiden enorm veel kennis en ervaring hebben. Ze werken nauw samen en leveren elkaar waardevolle informatie: een prestatie-analyse die Nieko maakt, gebruikt Ron om de verwachtingen in het systeem in te stellen. Wij vinden het erg prettig dat alle meet- en regeltechniek bij Coneco is ondergebracht, de communicatielijnen zijn heel kort. Ook twee van onze mensen hebben regeltechniek als aandachtsgebied, zij zijn dagelijks bezig met instellingen, controles en storingen. Als er meer aan de hand is, is Nieko hun back-up.”

RAI3
Coneco vernieuwt tot 2030 ieder jaar enkele regelinstallaties

Digital twins

“De optimalisatie van de regeltechniek is belangrijk bij onze doelstelling van 30% energiebesparing. Adviesbureau DWA en Coneco buigen zich samen over de vraag, hoe we onze hallen en zalen slimmer kunnen verwarmen zonder comfortverlies. De innovatieve oplossing ligt in het creëren van een ‘digital twin’: van een bestaand gebouw wordt een kopie gemaakt in een digitale omgeving, waarin een simulatie draait. Als de regeltechniek in werkelijkheid bij een bepaalde waarde reageert, kun je daaraan met digital twins een verwachting koppelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voor de temperatuurinstelling van een ruimte anticiperen op de te verwachten drukte, zonder de ruimte eerst onnodig te verwarmen en na binnenkomst van alle mensen weer te koelen.”

Meerwaarde

“Het gebruik van de cloud heeft veel voordelen. Voorheen moest er bij storingen iemand achter de centrale computer zitten én iemand op de locatie het veld in. Nu hebben al onze monteurs een tablet, waarmee ze op locatie alles kunnen sturen en controleren. Daarnaast zijn eventuele calamiteiten op afstand met elkaar op te lossen, terwijl niet iedereen fysiek op locatie hoeft te zijn. Dat heeft een enorme meerwaarde en geeft ons flexibiliteit bij servicehandelingen.”

Partnership

“Onze samenwerking met Coneco is erg prettig! Ze denken met ons mee en bij dringende vragen zijn Ron en Nieko ‘dag en nacht’ bereikbaar. Bij RAI zeggen we altijd: The show must go on en dat begrijpen zij. Het is enorm fijn dat we altijd met Coneco kunnen sparren en dat ze ons via de cloud ook ’s avonds en in het weekend vanuit huis heel goed ondersteunen. We hebben niet voor niets besloten, de komende jaren de migratie naar Blue ID in te gaan met Coneco. Een prettige, meedenkende organisatie waar we op kunnen bouwen en altijd op kunnen terugvallen. Ik zie onze samenwerking echt als partnership.”

Bent u benieuwd naar onze andere projecten bij evenementencomplexen, lees dan de blogs over De Krim Texel en RDM Onderzeebootloods.

Foto RAI Amsterdam: Mandy Brander

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep