Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Optimaal binnenklimaat voor duurzame nieuwbouw Actief College

Projectrealisatie

Het Actief College in Oud-Beijerland krijgt een nieuw gebouw. Dit duurzame pand wordt energiezuinig met onder meer warmtepompen, elektrische ketels en zonnepanelen. Coneco werkt mee aan de optimale regeling van het klimaatbeheer in het schoolgebouw.  

Op basis van Risicodragend Projectmanagement (garantie op budget, tijd en kwaliteit) begeleidt HEVO de nieuwbouw van het Actief CollegeDe Blaay – Van den Bogaard RI is de installatieadviseur voor het ontwerp en toezicht op het werk. Onze opdrachtgever Radiair Totaalinstallatie verzorgt de werktuigbouwkundige installaties en heeft Coneco gevraagd te zorgen voor de regeltechniek van het klimaatbeheersysteem, waarbij we voor de bekabeling samenwerken met WolfTechniek. Het drielaagse schoolgebouw wordt duurzaam en voldoet aan de BENG-eisen. Naast lokalen komen er onder meer een keuken, kantine, praktijkruimten, kantoren en een sportzaal. De aula, die de drie verdiepingen verbindt, krijgt een groot daklicht en een open karakter.  

Weerstation op het dak  

Met Priva Blue ID zorgt Coneco voor een prettig binnenklimaat in het nieuwe pand. We regelen de luchtbehandeling en de dakluiken in de aula op basis van temperatuur en CO2, daarnaast sturen we de zonwering van de dakluiken aan op basis van zon- en lichtintensiteit. De meetgegevens hiervoor komen van een weerstation op het dak en een gecombineerde CO2-/temperatuuropnemer in de aula. Bovendien sturen we de verlichting en zonwering in de lokalen (via naregeling) en de aula en gangen (centraal vanuit de regelkast) aan. De bediening van de verlichting in de centrale gebieden gebeurt met navigatie via een pc met touchscreen in de conciërgeruimte. In de lokalen komen Touchpoint One bedienpanelen met een CO2-sensor, waarmee de gebruikers de gewenste temperatuur en de verlichting in de ruimte eenvoudig kunnen instellen.  

Opvallend rustige bouwplaats

Het gebouw krijgt warmtepompen, elektrische ketels en zonnepanelen. De warmtepompen zorgen voor warmte- of koude-opwekking; de luchtbehandelingskast beschikt over warmteterugwinning en een change-over batterij om de lucht te verwarmen of te koelen. Via een laagtemperatuur traject wordt het gebouw energiezuinig verwarmd en wordt het rendement van de installatie vergroot. Wij bewaken de energiestromen in het pand aan de hand van energiemonitoring. Bij dit project is vooral de aansturing en combinatie van de verschillende installaties van belang. Temperatuur, zonwering, verlichting … hoe koppelen we alles zo, dat het goed werkt? Het is voor mij als projectleider een mooie uitdaging dat te coördineren. Gelukkig is de bouw, ondanks deze roerige tijden, ‘gewoon’ doorgegaan. Wat wel opvalt, is dat het op de bouwplaats rustiger is dan gebruikelijk. 

Bedrijfsvoering aanpassen 

Tot de inbedrijfstelling aan het einde van het traject doen wij veel van onze werkzaamheden softwarematig, op afstand. Dat komt nu goed uit. Hoe heeft Radiair als installatiebedrijf de afgelopen tijd ervaren? Bedrijfsleider Onderhoud & Beheer Willem Langerak licht toe: ”Ook voor ons was en is de Coronacrisis spannend en onvoorspelbaar. Zekerheden worden ineens onzeker, projecten zijn even uitgesteld. Als bedrijf moeten we ineens de dagelijkse bedrijfsvoering aanpassen. Bij dit alles nemen we te allen tijde de maatregelen van het RIVM over. We zijn bijvoorbeeld direct gestopt met het uitvoeren van onderhoud bij particulieren en bij het overige werk bespreken we eerst met de klant wat mogelijk is. Onze monteurs zijn geïnstrueerd en uitgerust met de benodigde middelen. Daarnaast werken er mensen van kantoor vanuit huis.”

Prettige samenwerking bij uitdagende klus  

“Er zijn ook wijzigingen in de planning, zoals bij een groot project dat ineens werd uitgesteld. Dan staan er plotseling een paar ploegen stil. We kunnen dit goed opvangen met bijvoorbeeld onderhoud en met werkzaamheden op de zaak, die al een tijdje gedaan moesten worden. Tot dusver is het project bij het Actief College ‘gewoon’ doorgegaan. Niet helemaal gewoon natuurlijk, want ook hier houdt men zich aan de richtlijnen van het RIVM. Het is gelukkig een groot, goed opgezet bouwterrein, waar genoeg ruimte is om de nodige afstand te bewaren. Dit is een interessant project, aangezien er technisch veel wordt gevraagd. De samenwerking met Coneco is prettig, met name door de communicatie met de betrokken medewerkers. Ze zitten er bovenop en begrijpen de uitdagingen die een klus als deze met zich meebrengt” aldus Willem Langerak. 

Wilt u weten hoe Coneco het klimaatbeheer op andere duurzame scholen regelt, lees dan onze blog over de scholen van Kindercampus Rembrandtkwartier in Rijswijk, waarbij De Blaay – Van den Bogaard ook installatieadviseur was. Voor een impressie van de nieuwbouw van het Actief College bekijkt u de video

Afbeelding: DP6 architectuurstudio, via HEVO

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep