Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Nieuwe regeltechniek voor energiebeheer duurzame wijk

Projectrealisatie

De bewoners van de duurzame wijk EVA Lanxmeer hebben de energievoorziening van hun wijk in eigen beheer. Gerwin Verschuur, directeur van energiebedrijf Thermo Bello, vertelt over zijn samenwerking met Coneco.

EVA Lanxmeer bij Culemborg is een bijzondere wijk. Behalve wonen, werken en recreëren staan in deze wijk ook verschillende duurzaamheidsthema’s centraal, zoals gezamenlijk beheer van openbaar groen, delen van auto’s, stadslandbouw, drinkwaterwinning en opwekking van duurzame energie. Voor de verwarming van het wijkverwarmingsnet wordt drinkwater als warmtebron gebruikt. Dit warmtenet is in eigen beheer bij het coöperatieve energiebedrijf Thermo Bello, waarvan Gerwin Verschuur directeur is.   

Vaste kracht 

Gerwin: “Wij werken al lang met Coneco en zijn blij met de goede samenwerking. Voor service en onderhoud van de regeltechnische installatie is Tom Stout onze ‘vaste kracht’, we schakelen hem ook in bij storingsmeldingen. Tom is hier regelmatig, dan pakt hij onze aandachtspunten op en voert hij bijvoorbeeld systeemupdates uit. Als warmtebedrijf zijn we vrij ver in het optimaliseren van de warmtevoorziening, daarom stellen we bijzondere eisen aan de software.”

Maatwerk software  

“Priva heeft verschillende standaardmodules voor de regelstrategie. Wij wilden variaties op die modules, maatwerk software dus. Serieus programmeerwerk voor Coneco en dat doen ze goed, we zijn er zeer tevreden over. Wij weten precies wat we willen qua regeltechniek en daar gaan ze bij Coneco vervolgens mee aan de slag. Ze bewaren het overzicht en denken goed met ons mee”, aldus Gerwin.

Professionele aanpak     

Naast service en onderhoud voeren we voor Thermo Bello ook andere werkzaamheden uit. Zo hebben we onlangs de verouderde regelkast en de hardware vervangen. Het HX-systeem heeft plaats gemaakt voor Priva Blue ID, waardoor de regeltechniek weer up-to-date is en de installatie klaar is voor de toekomst. Onze assistent-projectmanager Frans Bogaerds zorgde onder andere voor de strakke planning bij de vervanging. Hoe is het project verlopen? Gerwin: “De vervanging van de regelkast ging niet helemaal zonder slag of stoot, maar Coneco heeft dit project in goed overleg en professioneel aangepakt. Wij gaven onze opdracht vrij laat, net voor het begin van het stookseizoen. Coneco heeft er alles aan gedaan om de vervanging op tijd te realiseren. De warmtelevering is relatief kort onderbroken en er was weinig overlast voor de bewoners. Dat waarderen we!”

Bent u benieuwd naar andere renovatie- of onderhoudsprojecten, lees dan onze blogs over Twintig jaar onderhoud HagaZiekenhuis, Klimaatrenovatie Hogeschool Rotterdam en Service en onderhoud voor Grimbergen Installatie.

Afbeeldingen: Thermo Bello, EVA Lanxmeer

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep