Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Nieuw kantoor Triodos Bank vol duurzame oplossingen

Projectrealisatie

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen is door Triodos en EDGE Technologies ontwikkeld. Het werd ontworpen door architect Thomas Rau. Het gebouw is uiterst duurzaam en volledig remontabel. Door het gebruik van onder meer een WKO-installatie en zonnepanelen is het bovendien energieneutraal. Met het gebouwbeheersysteem regelt Coneco het klimaat in dit slimme en duurzame kantoor.

Het uiterst duurzame kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management staat op Landgoed De Reehorst in Driebergen. Hoofdaannemer J.P. van Eesteren was eindverantwoordelijk voor de realisatie van het pand. Onze opdrachtgever Bosman Bedrijven was verantwoordelijk voor de totale installatietechniek. Haitjema leverde voor Bosman Bedrijven de volledige WKO-installatie met broninstallatie en warmtepompen voor de warmte/koude distributie en opslag. Bosman Bedrijven schakelde Coneco in voor de meet- en regeltechniek van het gebouwbeheersysteem, dat we met Priva Blue ID realiseerden. Naast de hard- en software, verzorgden we ook het projectmanagement van de regeltechniek en de inbedrijfstelling.

Perfect afgestemd
Het kantoor bestaat uit drie torens van twee, vijf en drie verdiepingen. Iedere toren heeft een aparte luchtbehandelingskast; alle verdiepingen in de torens zijn voorzien van VAV-naregelingen met zes-weg omschakelafsluiters en twee-weg regelafsluiters. Met de Priva Touchpoint One CO2 ruimtebedienthermostaat kunnen de gebruikers zélf de temperatuur in de ruimte beïnvloeden, waardoor deze wordt verwarmd of gekoeld. Coneco droeg ook haar steentje bij aan de regeltechniek voor de WKO-installatie, waarvoor Haitjema zowel het ondergrondse als het bovengrondse deel realiseerde (volgens BRL 11000 en 6000-21). De primaire warmte en koude is een integraal onderdeel van het ontwerp, waarbij de inzet perfect is afgestemd op de afname.

Hoogste duurzaamheidseisen
Triodos Bank heeft duurzaamheid en energiezuinigheid hoog in het vaandel. Bij het ontwerp en de bouw van het pand streefde men naar een BREEAM Outstanding certificaat, de hoogste Europese duurzaamheidscertificering. Binnen alle stappen van het bouwproces zijn daarom de meest duurzame oplossingen gekozen. Daarnaast moeten alle processen zorgvuldig worden vastgelegd. Voor het gebouwbeheer heeft dit bijvoorbeeld tot gevolg dat alles nauwkeurig bemeterd wordt. Met kWh- en energiemeters per verdieping is men straks in staat de energiestromen in beeld te brengen en optimaal in te zetten.

Alles vastleggen
Het gebouw is volledig remontabel. Om hergebruik aan het einde van de levenscyclus mogelijk te maken, worden alle gebruikte materialen in Madaster, een openbare online bibliotheek, geregistreerd. Het kantoor beschikt daarmee over een compleet materialenpaspoort, waarvoor Coneco ook specifieke informatie aanleverde. Eind november nemen de medewerkers van Triodos Bank hun intrek in het slimme en duurzame kantoor.

Wilt u meer weten over het duurzame kantoor van Triodos Bank, lees dan de blog van Dion Brouwer. Hij licht de toepassing van de duurzame WKO-installatie toe.

Afbeelding: Triodos Bank

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep