Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Nieuw en duurzaam hoofdkantoor Fokker: een prettige werkomgeving

Projectrealisatie


Fokker Technologies in Papendrecht heeft een nieuw hoofdkantoor. De bouw van het markante kantoor van de producent van vliegtuigonderdelen is inmiddels voltooid. Naast duurzaamheid is de gebruikersbeleving een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. Met het gebouwbeheersysteem regelt Coneco het klimaat en draagt zo bij aan het gebruikscomfort van dit duurzame pand.

Het nieuwe pand van Fokker Technologies is gebouwd tussen het groen en de sportvelden van het gebied Slobbengors in Papendrecht. Het vervangt het huidige kantoor van Fokker (dat dateert uit 1962) aan de Industrieweg. De productiefaciliteiten die daar zijn gevestigd, blijven in gebruik. Een samenwerking van de gemeente Papendrecht, Fokker en onze opdrachtgever Strukton Worksphere (nu Spie), dat het duurzame kantoor bouwde, maakte de nieuwbouw mogelijk. Strukton vroeg Coneco de complete meet- en regeltechniek voor het gebouwbeheersysteem op zich te nemen. Voor de bekabeling werkten we daarbij samen met Gouda Elektrotechniek
.
Geen aardgas, dus CO2-neutraal
Het hoofdkantoor met een bruto vloeroppervlak van 6.500 m2 bestaat uit negen bouwlagen. De onderste zes bouwlagen zijn vierkant van vorm, daarbovenop staan drie ronde bouwlagen. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid en gebruikersbeleving. Die duurzaamheid komt onder meer tot uiting in de energievoorziening. Zo heeft het gebouw geen aardgasaansluiting en is de elektriciteit afkomstig van zonnepanelen op het dak van de nabijgelegen productiehallen. Een WKO-installatie met gesloten bronsysteem zorgt via ondergrondse warmtewisselaars op energiezuinige wijze voor verwarming van het pand in de winter en voor koeling in de zomer.

Gebruiksvriendelijk en efficiënt
In het pand gaan zo’n 250 medewerkers aan de slag. Om een prettige werkomgeving te kunnen realiseren, is er veel aandacht besteed aan de gebruikersbeleving. De kantoren zijn flexibel in te delen en er is veel daglicht. Een andere belangrijke voorwaarde voor een aangename werkomgeving is een comfortabel binnenklimaat; daarvoor zorgt Coneco middels Priva Blue ID. Met de moderne Priva Touchpoint One ruimtebedienapparaten kunnen de medewerkers per kantoorvertrek eenvoudig zélf de gewenste temperaturen instellen. Het systeem zorgt hierbij voor de energiezuinige inzet van verwarming of koeling, zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt.

Werk in de achtertuin
De uitvoering van het project bij Fokker in Papendrecht was ook qua locatie bijzonder. Het nieuwe hoofdkantoor staat namelijk zo ongeveer ‘in de achtertuin’ van Coneco in Alblasserdam. Dus als het nodig was, konden we tijdens de werkzaamheden op locatie makkelijk ‘even’ heen en weer rijden. Inmiddels is de regeltechnische installatie bij Fokker gereed en zijn we de invulling van de gebruikerswensen aan het afronden.

Bent u benieuwd naar de toepassing van Priva Touchpoint One bedieningspanelen? Mijn collega Daniël Wiltinge van Re3com vertelt u er meer over in zijn blog over Afsluitdijk Wadden Center.

Afbeelding: Fokker Technologies via Strukton Worksphere

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep