Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Moderne techniek voor optimaal klimaat in historisch Royal Delft Museum 

Projectrealisatie

In het Royal Delft Museum ontdekken bezoekers de geschiedenis van Delfts Blauw aardewerk. Tijdens de recente verbouwing is er veel aandacht besteed aan het klimaatbeheer, omdat dit in het museum zeer nauw luistert. 

Dennis Nulle, projectleider bij DAEL Klimaat: “Bij de verbouwing van het Royal Delft Museum leverde DAEL de klimaatinstallatie voor de expositieruimten. Voor deze opdracht kregen we een technische omschrijving met vereisten voor de HVAC-installatie, waarbij wij het werktuigbouwkundig concept hebben ontwikkeld. We vroegen Coneco de regeltechniek daarvan te realiseren.”  

Aan het klimaatbeheer van de museumcollectie worden zeer specifieke eisen gesteld, zoals een nauwkeurige luchtvochtigheid en een constante temperatuur gedurende alle seizoenen.

Dennis Nulle, projectleider DAEL Klimaat 

Strenge condities 

“Aan het klimaatbeheer van de museumcollectie worden zeer specifieke eisen gesteld, zoals een nauwkeurige luchtvochtigheid en een constante temperatuur gedurende alle seizoenen. Om deze condities te bereiken, plaatsten we verschillende units. Een WTW-unit voor het verse luchtdeel, een recirculatie-unit voor handhaving van de luchtcondities en een koelmachine voor het koudewater van 4° C, om mee te kunnen ontvochtigen. Op de begane grond wordt de expositieruimte nagekoeld met een Fancoil unit die in volgorde met de luchtbehandelingskast wordt geregeld. Op de eerste verdieping kunnen we de ruimten met de Fancoil units zowel nakoelen als naverwarmen. Om de bezoekers optimaal comfort te bieden, zijn de algemene ruimtes daarnaast voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. Coneco verzorgt de regeltechniek, waardoor alles met elkaar samenwerkt en de vereiste condities worden behaald én blijven gehandhaafd.”

Tijdelijke oplossing

Voorafgaand aan de definitieve oplevering moest de installatie een maand worden getest en gemonitord. En juist toen ontstond er een uitdaging: door de wereldwijde leveringsproblemen van chips waren enkele belangrijke onderdelen voor de regelkast niet op tijd. Dennis Nulle: “Toevallig hadden wij op een ander project net een oude regelkast gedemonteerd, waaruit we componenten konden gebruiken. Na goed overleg tussen het museum, Coneco en DAEL werd alles in gang gezet: Coneco paste de ontwikkelde software tijdelijk aan voor gebruik met de HX-regelaar en maakte een softwarekoppeling tussen de nieuwe en de oude hardware. Zo konden we de installatie toch succesvol inbedrijfstellen en testen! Na de testfase kwamen de bestelde onderdelen binnen. Toen heeft Coneco de regelkast weer omgebouwd en de installatie functioneel inbedrijfgesteld.” 

Royal Delft Museum 3

Via de cloud

“Inmiddels is het project opgeleverd en werken zowel de HVAC- als de regelinstallatie boven verwachting. De behaalde condities in de ruimtes zijn uitstekend en de waarden blijven zeer constant. Dat is een belangrijke vereiste om ook schilderijen en andere kunststukken in het museum te mogen tentoonstellen. Daarvoor moet het museum aan de eigenaar/uitlener van de kunst aantonen, dat aan strenge klimaatcondities wordt voldaan.” Dennis van der Pol: “Coneco past hiervoor de Priva Edge Gateway en Priva Cloud opslag toe. Zo registreren we alle vereiste meetgegevens, die het museum bovendien zelf kan uitlezen. Een mooie toepassing van moderne techniek in het historische museum.” 

Doordachte samenwerking 

Bij Coneco werken we graag samen met DAEL en ontzorgen we ze op regeltechnisch gebied. Hoe ervaart Dennis Nulle dit? “De samenwerking verloopt uitstekend, zowel in de communicatie als in de voorbereiding en uitvoering. Wij hebben weinig omkijken naar het regeltechnische gedeelte. Onze samenwerking is goed, doordacht en prettig.”

Bent u benieuwd naar andere projecten waarbij we het klimaatbeheer voor musea realiseren, lees dan de blogs over Groninger Museum en DepotZuiderzeemuseum en Maritiem Museum.

Afbeeldingen: Royal Delft Museum

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep