Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Louwman Rotterdam is klaar voor duurzame toekomst

Projectrealisatie


De gloednieuwe flagshipstore van Toyota-, Suzuki- en Lexusdealer Louwman Rotterdam is duurzaam en BREEAM-gecertificeerd. In april informeerden we u over de opstartfase van onze werkzaamheden voor Louwman Group. Nu het pand sinds de zomer in gebruik is, wordt het tijd voor een update.

De nieuwbouw van Louwman Rotterdam voldoet als eerste Nederlandse autobedrijf aan de hoogste BREEAM-NL duurzaamheidseisen. Het ontwerp scoorde met 91,7% zelfs ‘Outstanding’. Het pand (bijna 10.000 m2) heeft twee bouwlagen met verschillende showrooms, kantoren, opslagruimte en een grote werkplaats die is voorzien van hypermoderne apparatuur. Al vroeg in de ontwerpfase betrok opdrachtgever Lomans Capelle ons bij de ontwikkeling van het gebouwbeheersysteem, waarbij we de regeltechnische bekabeling realiseerden met Gouda Elektrotechniek. Mijn collega Tom Jacobs beschreef eerder in zijn blog de start van onze werkzaamheden om het binnenklimaat bij de Louwman-vestiging te optimaliseren met Priva. Nu het gebouw in gebruik is, wordt het hoog tijd voor een update van dit boeiende project.

Energieneutraal met zonnepanelen
BREEAM vereist duurzame maatregelen op negen verschillende gebieden, zoals management, gezondheid en materialen. Het is dus niet verwonderlijk dat het nieuwe pand veel duurzame toepassingen heeft. Eén van de speerpunten binnen het beleid van Louwman Group is energiemanagement. Door de plaatsing van 1570 zonnepanelen op het dak is het gebouw energieneutraal. De stroom voor de klimaatinstallatie is mede afkomstig van die zonnepanelen. De BREEAM-certificering vereist daarnaast een zorgvuldige bemetering en rapportage. Dat heeft voor Coneco onder meer tot gevolg dat we heel veel water-, elektriciteits- en energiemeters plaatsten en dat we in het nazorgtraject – vanzelfsprekend – zorgen voor een accurate rapportage.

Goede samenwerking
Technisch gezien is het project bij Louwman Group helemaal volgens plan verlopen. De grootste uitdaging zat in de planning. Louwman Group wilde namelijk het nieuwe pand graag in juli al in gebruik nemen, zodat we alles in het werk hebben gesteld om dat te realiseren. Lomans en Coneco sloegen de handen ineen en kwamen samen tot een goede oplossing: door verschillende werkzaamheden als het ware in elkaar te schuiven en tegelijkertijd uit te voeren, wonnen we veel tijd. Zo kon Louwman Group het gloednieuwe gebouw in Rotterdam al voor de bouwvak in gebruik nemen.

Veranderingen op komst
Wij voeren nu nog wat restpunten uit en zetten de laatste puntjes op de i. Daarmee is het duurzame pand van Louwman Group klaar voor de toekomst. Het is zo goed als zeker dat de toekomst – mede door de komst van elektrische en waterstof aangedreven auto’s – grote veranderingen met zich meebrengt.

Benieuwd naar één van onze andere BREEAM-gecertificeerde projecten? U leest er meer over in onze blogs over de revitalisatie van Blaak16 in Rotterdam en de nieuwbouw bij Tilburg University.

Afbeelding: Louwman Rotterdam

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep