Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Klimaatbeheer voor multicultureel uitvaartcentrum Yardenhuis

Projectrealisatie

In Amsterdam-Zuidoost bouwt uitvaartbedrijf Yarden een bijzonder uitvaartcentrum. Alle 160 nationaliteiten uit het stadsdeel kunnen hier volgens hun eigen geloofsovertuiging en rituelen afscheid nemen van een dierbare. Het Yardenhuis is niet alleen een plek voor afscheid, maar heeft tevens een sociale ontmoetingsfunctie. Bakels en Ouwerkerk Bouw is als aannemer verantwoordelijk voor de bouw van het multiculturele uitvaartcentrum, Adviesbureau Overdevest is technisch adviseur. In opdracht van Vink Installatie Groep zorgt Coneco voor de regelinstallatie, inclusief de klimaatregeling in de verschillende ruimtes.

Meedenken over de installatie
Het ontwerp van het Yardenhuis kwam tot stand in samenwerking met mensen van verschillende culturen, achtergronden en religies uit alle gemeenschappen in Amsterdam-Zuidoost. Het gebouw meet ruim 1.100 m2 en heeft diverse ruimtes, waaronder een ruimte die door het gebruik van vouwwanden optimaal is in te delen. Op het platte dak van het gebouw liggen zonnepanelen, die ook de stroom voor de installaties leveren. Coneco is in de voorbereidende fase al bij de ontwikkeling van de technische installatie betrokken. We hebben vanaf het begin over de installatie meegedacht en zijn samen met adviseur Overdevest en installateur Vink tot een mooi ontwerp gekomen. Mijn collega’s Rik Bouter (Projectmanager) en Matthijs Noordergraaf (Projectleider M&R) waren nauw bij de uitvoering van het project betrokken.

Diverse gebruikerseisen
Coneco regelt het klimaatbeheer in het Yardenhuis met Priva Blue ID. De ruimtes zijn voorzien van multifunctionele Comforte CX2 naregelaars en Touchpoint One bedieningspanelen met CO2 sensor. Het gebouw heeft diverse ruimtes die verschillende eisen aan het klimaatbeheer stellen, zoals een ontvangstruimte, een ceremonieruimte en diverse opbaarkamers. Daarnaast zijn er specifieke voorzieningen, zoals krachtige afzuigsystemen in de keukens, ruime toiletten (in verband met grote gewaden en hoofddeksels) en een geluidsinstallatie voor zowel ingetogen als uitbundige diensten. Het multiculturele rouwcentrum is dag en nacht open, het is een ‘huis van afscheid’ waar men kan bidden, waken, koken en samenzijn.

Prettige samenwerking
De technische uitvoering van ons werk verliep prima, mede dankzij de prettige samenwerking met onze opdrachtgever Vink Installatie Groep. Het project is inmiddels opgeleverd, de opening van het Yardenhuis is begin dit jaar gepland. Ook in Eindhoven realiseerde Coneco het klimaatbeheer voor twee ceremoniehuizen; mijn collega Michael Goudzwaard schrijft hierover in zijn blog over de herbestemming van kloostercomplex Mariënhage tot DomusDELA.

Bent u benieuwd naar de bouw van het Yardenhuis in Amsterdam, bekijk dan deze video-impressie

Afbeelding: Yardenhuis Amsterdam-Zuidoost via Adviesbureau Overdevest

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep