Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Klimaatbeheersysteem HTM-remises via de cloud

Projectrealisatie

Al ruim 150 jaar horen ze bij het stadsbeeld van Den Haag: de rode trams van openbaar vervoerbedrijf HTM. Coneco verving en renoveerde het klimaatbeheersysteem van een aantal tramremises, werkplaatsen en eindpunten. Zo zijn de installaties bij HTM weer up-to-date en voortaan ook via de cloud te benaderen.

Het openbaar vervoerbedrijf HTM vervoert jaarlijks vele miljoenen reizigers in Den Haag en omstreken. De opvallend rode Haagse trams rijden overal in de regio. Op verschillende locaties zijn tramremises, werkplaatsen en eindpunten, veelal voorzien van verouderde systeemgeneraties van Priva. Opdrachtgever Van Dijk & Korteland Klimaatinstallaties vroeg Coneco daarom het klimaatbeheersysteem van HTM te moderniseren.

Server met vier lagen
Locatie Zichtenburg is behalve remise ook de centrale werkplaats, waar HTM alle onderhoudswerkzaamheden aan de trams uitvoert. Hier zijn de regelkasten gerenoveerd en vernieuwd. Bovendien plaatsten we een server, waarop de gegevens van alle aangesloten HTM-locaties worden verzameld. Deze server heeft vier lagen: voor TC History/TC ServeCenter HX en TC History/TC ServeCenter Blue ID. Naast de historische gegevens van de verschillende objecten worden hiermee ook storingen verzameld en uitgezet naar bevoegde personen, bijvoorbeeld via e-mail.

2-Wire technologie
In de grote remise in de Lijsterbesstraat onderhoudt HTM de tramonderstellen. We hebben in de hoge, oude hal nieuwe regelkasten geplaatst, panelen vervangen en omgebouwd. Om een nieuw netwerk te kunnen aanbrengen, leek het erop dat we de spanning van de trambovenleiding tijdelijk moesten uitschakelen. Dankzij de Priva 2 wire
technologie konden we echter delen van het bestaande netwerk hergebruiken, zodat de trams gewoon hun weg konden vervolgen.

Mobiel internet
Bij de remise op het Harstenhoekplein (Scheveningen) leidt HTM tevens trambestuurders op. De bestaande regelkasten met Priva Compri HX zijn uitgebreid met een SX 100L en Priva Blue ID, waardoor ook deze eerdere systemen nu met de cloud kunnen verbinden. Remise Maanweg (infra-onderhoud) huisvest tramspoormedewerkers en kantoorpersoneel. Ook hier zijn de regelkasten vervangen en gerenoveerd. Dertien eindpunten (kleine gebouwen met voorzieningen voor trambestuurders) zijn eveneens voorzien van Blue ID en zijn nu via een mobiele internetverbinding (4G) benaderbaar.

Minimale overlast
Over de prima samenwerking met Van Dijk & Korteland verscheen al eerder een blog. Ook bij HTM werkten we weer intensief samen, waardoor we alle werkzaamheden konden uitvoeren terwijl de installaties doordraaiden. Afgelopen winterperiode bouwden we het systeem om, terwijl de medewerkers doorwerkten en de overlast tot een minimum beperkt bleef. Nu de vooroplevering heeft plaatsgevonden zijn onze werkzaamheden bijna afgerond en is het klimaatbeheer bij HTM weer helemaal up-to-date. Een toekomstige update op andere locaties kunnen we betrekkelijk eenvoudig realiseren door gebruik te maken van de cloud.

De rode trams van openbaar vervoerbedrijf HTM

Wilt u meer weten over klimaatbeheer via de cloud of één van onze andere toepassingen, dan kunt u ons bellen of mailen.

Afbeelding: HTM, Den Haag

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep