Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Integraal gebouwbeheersysteem voor kindcentrum in Kollum

Projectrealisatie

Hier is het Frisse Scholen concept toegepast met een optimaal en comfortabel binnenklimaat voor alle aanwezigen, ongeacht moment of plaats in het gebouw.

Sjaak van de Witte, Projectleider Damstra Installatietechniek

In Kollum staat een nieuw kindcentrum dat gasloos, duurzaam en energieneutraal is. Re3com realiseerde het gebouwbeheersysteem, dat de regeling van verschillende systemen integreert. Projectleider Sjaak van de Witte van Damstra vertelt er meer over.

Twee basisscholen, een peuterspeelzaal en kinderopvang maken gezamenlijk efficiënt gebruik van de verschillende ruimtes in het kindcentrum. Koninklijke Damstra Installatietechniek is verantwoordelijk voor de technische installaties en vroeg Re3com de gebouwautomatisering te realiseren. Sjaak van de Witte, projectleider bij Damstra: “We hebben gekozen voor Re3com, omdat hun mensen hun vak goed verstaan en uitstekende begeleiding geven. Het project is uitermate soepel verlopen.”

Dezelfde regeltaal

Al tijdens de kick-off meeting bleek dat een integraal gebouwbeheersysteem de totaaloplossing voor het duurzame kindcentrum was. Eén systeem voor de regeling van zowel temperatuur als verlichting, CO2, relatieve vochtigheid en aanwezigheid. Praktisch en gebruiksvriendelijk voor de eindgebruiker en bovendien kostenbesparend, omdat bijvoorbeeld de databekabeling al was voorzien. Sjaak: “We hebben Daikin, de leverancier van het VRV- en VAV-systeem, in contact gebracht met Re3com. Vervolgens is samen met onze werkvoorbereiding E en W een plan bedacht, waardoor alle partijen dezelfde regeltaal spraken.”

De mensen van Re3com verstaan hun vak goed en geven uitstekende begeleiding.

Sjaak van de Witte, projectleider Damstra Installatietechniek

Regelbaar in de klas    

“Zo kon Re3com de Daikin-parameters in Priva inlezen en de stuursignalen voor de installatie bepalen. Daardoor is het mogelijk de verlichting en temperatuur (zowel koeling als verwarming) vanuit de lokalen te regelen. Door CO2-meting per lokaal wordt de ventilatie automatisch op– en afgetoerd en zelfs de zonwering is in de klaslokalen te bedienen. Sommige lokalen zijn tevens voorzien van een dimfunctie. Het was een uitdaging om alles op tijd te realiseren, maar dat is gelukt!”

Altijd iets extra’s

Hoe ervaart Sjaak het samenwerken met Re3com? “Onze samenwerking is in de loop van de jaren gegroeid. Re3com heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en staat achter het product dat ze levert. Ze zijn er als het nodig is, zijn altijd bereid iets extra’s te doen en ook de nazorg is heel goed. Een voorbeeld: in verband met corona is de luchtbehandeling bij het kindcentrum tijdelijk in continu bedrijf gezet. Daarnaast is de toe- en afvoerventilatie zodanig ingesteld, dat zoveel mogelijk verse luchtwisselingen worden geforceerd. Het was voor Re3com geen probleem dit aan te passen, een heel goede service dus.”

Frisse school 

“Bij het kindcentrum wordt het Frisse Scholen concept toegepast. Het binnenklimaat moet optimaal en zo comfortabel mogelijk zijn voor alle aanwezigen, ongeacht moment of plaats in het gebouw. Zowel de VRV-units en de luchtbehandelingskast van Daikin als de verlichting worden geregeld met Priva. Zo kan er vanuit één programma worden ingelogd op het project en zijn centraal de parameters te veranderen en storingen uit te lezen. Ook voor de eindgebruiker is dat natuurlijk zeer gebruiksvriendelijk: zelfs de schoolbel wordt via een tijdprogramma door Priva gestuurd!”

Benieuwd naar andere projecten waarbij we verschillende systemen in één GBS integreren, lees dan onze blogs over IKC Borgman Ebbinge, Actief College en Kindercampus Rembrandtkwartier.

Afbeelding: Kindcentrum Kollum, via Bouwgroep Dijkstra Draisma

volg coneco 2

Volg ons voor meer blogs en inspiratie

We willen u informeren en inspireren met mooie cases, interessante blogs en bevlogen vakinhoudelijke verhalen. Volg ons via onze sociale kanalen.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep