Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Innovatiecentrum MindLabs: uitstekende samenwerking BINX en Coneco

Projectrealisatie

MindLabs is het nieuwe innovatiecentrum voor onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven in Tilburg. BINX Smartility realiseert er de installaties en Coneco regelt de gebouwautomatisering. Harry Piepers van BINX: “Onze samenwerking verloopt uitstekend.”

In de Spoorzone, een voormalig spoorterrein in Tilburg, verrijst MindLabs. In dit innovatiecentrum werken Fontys Hogescholen, Tilburg University, Persgroep Nederland en onderwijsgroep Tilburg/ROC Tilburg samen op het gebied van robotica, taaltechnologie, gaming en kunstmatige intelligentie. Gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen (die hier de Hogeschool Journalistiek zal vestigen) gaven opdracht voor de realisatie van het pand. Bouwkundig aannemer Ballast Nedam Zuid is verantwoordelijk voor de bouw en onze opdrachtgever BINX Smartility realiseert de installaties. Daarbij zorgt Coneco voor de gebouwautomatisering.

Installatiedisciplines

Harry Piepers, Teamleider Installaties bij BINX: ”Wij realiseren bij de bouw van MindLabs de volledige installatie, zowel de E-, als de W- en de M&R-installatie. Het project heeft in de ruwbouw enige vertraging opgelopen, waardoor de oplevering later is dan gepland. Voor wat de techniek betreft, loopt alles zeer goed. Dat komt vooral door de goede afstemming tussen de verschillende installatiedisciplines. Ook de samenwerking met Coneco verloopt erg soepel.”

Individueel naregelen 

MindLabs is een uniek gebouw, met een heel bijzondere uitstraling. Het pand is gasloos en voorzien van een WKO-systeem, warmtepomp en elektrische cv-ketel voor verwarming bij piekbelasting. Voor de verdiepingen zijn er in totaal acht luchtbehandelingskasten. De naverwarming en -koeling zijn door de gebruikers van de verschillende ruimtes individueel na te regelen. Coneco realiseert de regeltechniek, van engineering tot inbedrijfstelling, waarbij Gouda Elektrotechniek als partner van Coneco de bekabeling verzorgt. 

Het gebouwbeheersysteem is helemaal op de gebruikerswensen afgestemd. Dat maakt dit project tot een mooie uitdaging, zowel bouw- als regeltechnisch!

Harry Piepers – Teamleider Installaties bij BINX Smartility

Gebruikerswensen centraal

“De vertraging die het project heeft opgelopen vraagt veel van onze partners. Gelukkig gaat Coneco hier heel goed mee om. Bovendien is er duidelijke communicatie tussen BINX en Coneco, waardoor we de wensen van de eindgebruikers goed kunnen vervullen,” aldus Harry. MindLabs heeft veel verschillende gebruikers, met uiteenlopende wensen voor de gebouwautomatisering. Omdat het gebouwbeheersysteem helemaal op de gebruikerswensen is afgestemd, is de regelinstallatie van bijna alle ruimtes en verdiepingen afwijkend. Dat maakt dit bijzondere project tot een mooie uitdaging, zowel bouw- als regeltechnisch!   

Vlotte communicatie 

In de samenwerking met BINX vinden wij het erg prettig dat de communicatielijnen kort zijn en dat we kunnen werken met vaste contactpersonen bij BINX. Naast Harrie Piepers is dat onder andere service technicus Rik Immink. Wat ons betreft is dat een groot voordeel van de projectaanpak van BINX. Harry: “Ja, de lijnen bij BINX zijn kort en datzelfde geldt voor Coneco. Dit is ook een van de redenen waarom we uitstekend kunnen samenwerken. Hoe ik onze samenwerking ervaar? Die is helder, transparant en vakkundig.”

Via de livestream kunt u meekijken op de bouwplaats van MindLabs. Bent u benieuwd naar onze projecten bij (hoge)scholen, lees dan de blogs over Hogeschool Rotterdam, Strabrecht College Geldrop en Christelijk Lyceum Veenendaal.

Afbeelding: MindLabs Tilburg via BINX Smartility  

banner 1

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep