Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Homij en Coneco: hypermodern gebouwbeheer voor Scala College

Projectrealisatie

Het Scala College krijgt een nieuw gebouw, waarvoor Homij en Coneco een hypermodern gebouwbeheersysteem realiseren. Sven Jakobsen van Homij: “Fijn om bij dit grote project met Coneco samen te werken.”

De ‘renovatie’ van het Scala College in Alphen aan den Rijn is eigenlijk een nieuwbouwproject, omdat na de kaalslag van de bestaande school zo’n 90% nieuw gebouwd wordt. Bouwbedrijf Du Prie is bouwkundig aannemer; onze opdrachtgever Homij Technische Installaties is als nevenaannemer verantwoordelijk voor de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en meet- en regeltechnische installaties. Homij schakelde Coneco in voor de regeling van het gebouwbeheer, inclusief de aansturing van de warmtepompinstallatie, zonwering en DALI-verlichting. Ook architect Topos, technisch adviseur Galjema en directievoerder Alphaplan zijn nauw bij de ontwikkeling van het nieuwe Scala College betrokken.

Regelen vanaf één scherm   
Sven Jakobsen, Projectleider bij Homij: “Het schoolgebouw en de sporthal van het Scala College meten samen ongeveer 10.000 m2, een groot project dus. In overleg met de klant hebben we gekozen voor een geïntegreerd gebouwbeheersysteem. Vergeleken met de bediening via een ‘traditionele schakelaar’, heeft de integratie van zonwering en verlichting in de regeltechniek meerdere voordelen. Ten eerste geeft het ons een stuk installatiegemak. Zo hoeft niet alles per ruimte te worden geschakeld, maar kan het vanaf één bedienscherm worden geregeld. Qua meet- en regeltechniek is dat iets duurder, maar het scheelt aanzienlijk in arbeidskosten. En ten tweede heeft de eindgebruiker zo een hypermodern systeem.”

Onze samenwerking is prettig, transparant en vertrouwd.

Sven Jakobsen, Projectleider bij Homij

Testbord scheelt tijd en geld  
“Homij hanteert een nieuwe methodiek. Al in de projectvoorbereiding denken we de installatie zeer zorgvuldig uit, met als doelstelling deze restpuntloos op te leveren. Daarmee wordt het project op tijd opgeleverd, functioneert de installatie naar wens en is de klant tevreden. Binnen deze methodiek werken we met een testbord. Want stel dat we een bepaalde installatie voor 82 ruimtes moeten maken en daar sluipt een foutje in … dan moeten we dit 82 keer herstellen! Dat kost veel tijd én veel geld. Daarom maken we, in dit geval van verlichting en zonwering, eerst een Priva proefopstelling voor één ruimte. Functioneert alles goed en is de klant tevreden? Dan maken we ook de overige ruimtes op die manier.”

Jongeren en techniek    
“Daarna kunnen we het testbord bovendien gebruiken bij diverse evenementen, om jongeren te enthousiasmeren voor techniek”, aldus Sven. “Zo kunnen we ze laten zien dat de techniek van nu heel breed is; het maken van software en het gebruik van slimme technieken hoort daar ook bij. Bij het Scala College wordt op dit moment volop gewerkt aan de ruwbouw, we verwachten de afbouw begin volgend jaar. De werkzaamheden van Coneco zijn dus in de voorbereidende fase. Het is fijn bij dit grote project weer met Coneco te kunnen samenwerken. We hebben een prima en open communicatie, ook nu in het voortraject. Onze samenwerking is prettig, transparant en vertrouwd.”

Bent u benieuwd naar onze andere projecten bij scholen, lees dan de blogs over De Olijfboom, Hogeschool Rotterdam en Strabrecht College.

Afbeelding: Scala College, Topos Architectuur & Bouwkunde

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep