Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Gebruikersvriendelijk maatwerk op Landgoed Broekhuizen

Projectrealisatie

Niet alleen het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ werkt op Landgoed Broekhuizen in Leersum. Ook Coneco was hier aanwezig. Bij de renovatie van het Kasteel en het Koetshuis op het landgoed past Coneco de nieuwste Priva BlueID technologie toe waardoor de klimaat- en waterhuishouding nauwlettend in de gaten wordt gehouden en bijgestuurd!

Het Kasteel en het Koetshuis van Landgoed Broekhuizen (anno 1400) worden onder toezicht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg grondig gerenoveerd en verbouwd tot een luxe hotel met 22 in stijl afgewerkte suites, 10 zalen voor diverse gelegenheden en een restaurant met terras. Een dergelijk luxe hotel vraagt om een zeer hoog afwerkingsniveau, ook voor wat het klimaatbeheersysteem betreft. Met KNX combineert Priva BlueID de eisen van deze tijd met het gewenste comfort en de luxe afwerking.

Energiezuinig systeem
In het Kasteel zijn 2 regelkasten met 23 naregelingen geplaatst. Iedere ruimte (elke zaal of hotelkamer) in het Kasteel is voorzien van een KNX bedienapparaat. In elke ruimte meet een opnemer de actuele ruimtetemperatuur, die via een KNX-koppeling door een Priva BlueID regelaar naar het bedienapparaat wordt gestuurd en op het display verschijnt. De gebruiker kan via het display de gewenste temperatuur ingeven, die via dezelfde KNX-koppeling naar Priva wordt teruggestuurd. Op basis daarvan bepaalt de regeling: koelen of verwarmen en meer of minder lucht (VAV). De hotelbezoeker bepaalt ook zelf het toerental van de ventilator via het KNX display.
Dit systeem werkt zeer gebruikersvriendelijk en is bovendien energiezuinig, omdat de regeling in de hotelkamer slechts wordt vrijgegeven wanneer de kaartlezer en dus de hotelgast in de ruimte aanwezig is. In het nabijgelegen Koetshuis is ook een regelkast geplaatst. Hier is op de begane grond een grote zaal voor bijvoorbeeld huwelijksvoltrekkingen, met op de eerste verdieping 8 mooie hotelkamers.

Energie monitoring
Voor een goed inzicht in het energiegebruik, meet Priva BlueID het gebruik van gas en elektra. In hotels verdient het watergebruik speciale aandacht. Om dit duidelijk in beeld te brengen, registreren diverse watermeters het gebruik van ‘watergrootverbruikers’ als aanrechten, spoelbakken en vaatwasmachines. Het Priva-gebouwbeheersysteem brengt het gebruik per dag, per week, per maand en per jaar in beeld.

Strak maatwerk
De strenge eisen van Monumentenzorg in combinatie met de wensen op het gebied van luxe en comfort bij Landgoed Broekhuizen, vereisen een nauwe samenwerking tussen Coneco en de andere betrokken partijen zoals Berkhof Boerboom, Koninklijke Woudenberg, Spijker Klimaatservice, Verweij Elektrotechniek.
Voor de luxe uitstraling zijn bij de uitvoering alle zichtbare technische elementen vermeden, bijvoorbeeld door in de kamers en zalen van het Kasteel zeer stijlvolle voorzetpanelen te gebruiken. De centrale techniek (luchtbehandelingskasten en ketels) is in het Kasteel ‘verstopt’ in twee technische ruimten met zeer beperkte afmeting. Dit vraagt om zeer strak maatwerk. Spijker Klimaatservice maakte specifieke voorzieningen voor service en onderhoud letterlijk op maat, zodat vrijwel onbereikbare plekken in de gebouwen en de technische ruimten bij werkzaamheden toch toegankelijk zijn. De koelmachine bij het Koetshuis is zelfs in een verdiepte bak in de grond geplaatst, zodat het zicht op het landgoed niet wordt verstoord.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep