Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Fulfilment center bol.com met BREEAM-keurmerken duurzaamheid

Projectrealisatie

Na anderhalf jaar bouwen, opende bol.com dit najaar het nieuwe e-commerce fulfilment center in Waalwijk. Bij de bouw van het fulfilment center zijn veel duurzame oplossingen gebruikt. Coneco leverde de regeltechniek voor de energiezuinige klimaatinstallatie. Met Coneco Plus worden de duurzame prestaties van de installatie geoptimaliseerd en geborgd.

Voor de bouw van het nieuwe fulfilment center behaalde bol.com twee belangrijke BREEAM duurzaamheidskeurmerken. “Bij de bouw zijn veel duurzame oplossingen toegepast, waarbij is gestreefd naar een CO2-neutraal proces. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van windenergie en warmte- en koudeopslag voor de klimaatbeheersing. Voor werknemers is er onder andere veel aandacht besteed aan een gunstig werkklimaat, optimale temperaturen en continue toevoer van frisse lucht,” aldus bol.com. Samen met opdrachtgever Van Delft Installatieprojecten bekabelingspartner Erco ontwierp Coneco het besturingssysteem voor de klimaatinstallatie in het fulfilment center. In onze eerdere blog over bol.com leest u daarover meer.

Vele kilometers
Na het ontwerp en de installatie van het klimaatbeheerssysteem, stelde Coneco de installatie afgelopen voorjaar in bedrijf, wat enkele maanden duurde. In die periode waren we vrijwel dagelijks bij bol.com aan het werk. Aangezien de elektrische spanning gefaseerd in het gebouw is aangelegd en het ICT-netwerk ook gefaseerd in bedrijf kwam, was in de beginperiode geen communicatie tussen de verschillende regelkasten mogelijk. In die tijd hebben we heel wat kilometers afgelegd tussen alle kasten in het gebouw met een vloeroppervlakte van 135.000 m2. We konden de installatie steeds gedeeltelijk inbedrijfstellen en toen het netwerk volledig was aangelegd, vormden al die afzonderlijke delen uiteindelijk één geheel.

Duurzaam en energiezuinig
Bol.com stelt hoge duurzaamheidseisen en streeft naar een optimaal werkklimaat voor de medewerkers van het fulfilment center, wat resulteerde in de toepassing voor het klimaatbeheer. Nu de klimaatinstallatie in het gebouw volledig functioneel is, werken we volop aan de implementatie van Coneco Plus. Door continue data-analyse en monitoring borgen we een optimaal klimaat en comfort, terwijl zo min mogelijk energie wordt verbruikt. Het komende jaar zullen we het systeem optimaliseren en finetunen, onder meer aan de hand van een vierseizoenentest. Hiermee voorzien we het fulfilment center van een duurzaam en energiezuinig klimaatbeheerssysteem.

Breeam keurmerken
De duurzame oplossingen bij de bouw van het fulfilment center leverden bol.com twee prestigieuze keurmerken op. Vorig jaar werd het ontwerp al bekroond met het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL (score: Outstanding). Dit jaar kreeg het center bovendien een internationale BREEAM-award voor het meest duurzame bouwproject voor industriële gebouwen.

Meer informatie over het bol.com fulfilment center is te vinden in onderstaande factsheet

Afbeelding: bol.com

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep