Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Eerste BREEAM-NL automotive voor Louwman Rotterdam-Zuid

Projectrealisatie

Louwman Rotterdam-Zuid is het eerste autobedrijf in Nederland dat voldoet aan de hoogste BREEAM-NL duurzaamheidseisen. Het nieuwbouwproject scoorde in de ontwerpfase ‘Outstanding’ met een score van 91,7%. Coneco werkt mee aan de optimalisatie van het binnenklimaat bij het duurzaamste dealerbedrijf van Nederland.

Het duurzame en toekomstbestendige gebouw komt op bedrijventerrein Cornelisland, langs de A15 tussen Rotterdam, Ridderkerk en Barendrecht. Louwman Rotterdam-Zuid centraliseert hier de activiteiten voor de automerken Toyota, Suzuki en Peugeot. Met het BREEAM-NL nieuwbouwproject streeft Louwman naar verlaging van de operationele kosten, verhoging van de productiviteit en een prettige omgeving voor klanten en medewerkers. Samen met onze opdrachtgever Lomans Capelle B.V. zorgen wij voor een comfortabel klimaat in het pand. Lomans vroeg Coneco het nieuwe gebouwbeheersysteem te leveren, inclusief de regeltechnische bekabeling (Gouda Elektrotechniek). Al vroeg in de ontwerpfase heeft Lomans ons bij de ontwikkeling van deze installatie betrokken.

Vijf sterren
De flagshipstore van Louwman krijgt bijna 10.000 m2 oppervlakte, verdeeld over twee bouwlagen. Er komen aparte showrooms voor de verschillende merken, een gedeelde showroom voor occasions, een gecombineerde werkplaats (dertig bruggen), opslagruimte en kantoren. Om het klimaat in deze ruimtes optimaal te regelen, gebruiken we drie regelkasten. Comforte CX2 naregelingen (de nieuwste lijn van Priva) en Touchpoint One bedieningspanelen met CO2-meters zorgen voor comfort in de kantoren. De naregelafsluiters zijn voorzien van intelligente servomotoren om de minimale en maximale flow in te stellen, wat handig is tijdens het waterzijdig inregelen. Bovendien geeft de zorgvuldige bemetering inzicht in het energiegebruik en dat is belangrijk voor de BREEAM-certificering. Het certificeringstraject verloopt in twee fases: de ontwerp- en de opleverfase. Voor de ontwerpfase scoorde Louwman als eerste autobedrijf in Nederland zelfs ‘Outstanding’, de hoogste ranking van vijf sterren. Voor de opleverfase is het streven die kwalificatie te behouden.

Duurzame maatregelen
BREEAM meet negen verschillende aspecten bij de duurzaamheid van gebouwen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik/ecologie en vervuiling. Bij het ontwerp en de bouw van het volledig energieneutrale pand zijn dus veel duurzame maatregelen genomen. Voor een optimaal resultaat wordt de klimaatinstallatie bijvoorbeeld gedurende het eerste jaar in vier seizoenen ingeregeld en wordt het energiegebruik nauwkeurig gemonitord. Andere duurzame maatregelen: een autowasstraat die water hergebruikt, waterbesparende toiletten, elektrische laadpalen en zoveel mogelijk cradle-to-cradleproducten.

Opstartfase
De nieuwbouw is afgelopen september gestart en de oplevering van het toekomstbestendige pand is naar verwachting komende zomer. De werkzaamheden van Coneco zijn nu in de opstartfase, met een geplande oplevering in mei van dit jaar.

Wilt u meer weten over de BREEAM-projecten, waaraan Coneco ook meewerkte? Bel mij voor informatie of lees onze blogs over Blaak16, Tilburg University, Fulfilment center bol.com en Woonzorgcentrum Hoogstede

Afbeelding: Louwman Rotterdam-Zuid

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep