Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Duurzame toekomst voor Haagse Hogeschool

Afgelopen zomer renoveerde Coneco De Haagse Hogeschool in Delft, destijds het meest duurzame schoolgebouw in Nederland. Naast een volledig nieuw Priva Blue ID netwerk, zijn er bijna 2000 verlichtingsmodulen, bewegingsmelders en ruimtebedienapparaten geïnstalleerd. De snelle realisatie was de grootste uitdaging. Een verslag van een geslaagde ‘race tegen de klok’.

Na een grondige voorbereidingsperiode van twee maanden, kon de renovatie van verlichting en klimaat in De Haagse Hogeschool in Delft half juli beginnen. De schooldeuren waren nauwelijks gesloten, of Coneco ging al aan de slag. Eerst de demontage van het Octalix-systeem, vervolgens de montage van het nieuwe DALI-lichtmanagementsysteem en het nieuwe PRIVA Blue ID netwerk én gelijktijdig in bedrijf stellen. Kortom, een flinke technische uitdaging met een strakke planning.

Licht en lucht
Verdeeld over drie verdiepingen, heeft de Hogeschool verschillende lesruimtes en collegezalen met een grote hoeveelheid verlichtingsmodulen, bewegingsmelders en ruimtebedienapparaten met CO2-opnemers. Vooral de verschillende functionaliteiten van de apparatuur en de samenhang tussen verlichting en bediening vergde de nodige deskundigheid voor een succesvolle inbedrijfstelling. Het doel: na de zomervakantie het hele gebouw weer voorzien van ‘licht en lucht’. En dat is gelukt!

Bijzondere aanpak
Een deel van dit succes is te danken aan de bijzondere aanpak van het project bij Coneco. Anders dan gebruikelijk, is er zowel in het voortraject als bij de inbedrijfstelling een intern projectteam samengesteld. Doordat de teamleden ook fysiek in dezelfde kantoorruimte werkten, waren de lijnen kort en was ieders betrokkenheid bij het project nog groter. Daarnaast verliep de samenwerking met A. de Jong Installatietechniek en De Vreeden Service uitstekend. Zij namen de coördinatie en werktuigbouwkundige engineering respectievelijk de regeltechnische bekabeling voor hun rekening.

Duurzame toekomst
Inmiddels is De Haagse Hogeschool opgeleverd en het gestelde doel is behaald: bij de start van het collegejaar eind augustus liepen de collegezalen weer vol en functioneerden verlichting en klimaat probleemloos. Als het werk binnenkort volledig is afgerond en de ICT-afdeling van de Hogeschool de laatste puntjes op de i heeft gezet, kunnen de studenten het gebruik van de duurzame installaties in het gebouw weer zelf monitoren. Zo bereidt deze renovatie niet alleen het schoolgebouw, maar ook de studenten voor op een duurzame toekomst.