Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Duurzaamheid optimaliseren van De Haagse Hogeschool

Terwijl studenten en docenten genieten van de zomervakantie, zoekt Coneco juist de schoolbanken op. Deze zomer gaan we aan de slag bij De Haagse Hogeschool in… Delft. Bij de renovatie van de Delftse vestiging van ‘De Haagse’ vormt een zeer snelle realisatie de grootste uitdaging.

Het schoolgebouw is enkele jaren geleden gebouwd als het duurzaamste schoolgebouw van Nederland. Die duurzaamheid stelt hoge eisen aan het binnenmilieu, energiegebruik en materiaalgebruik. Als meet- en regelsysteem is destijds gekozen voor Octalix. Nu is gekozen voor de meet- en regeltechniek van Coneco/Priva en het DALI lichtmanagementsysteem. Hiermee wordt het duurzame gebruik van het schoolgebouw geoptimaliseerd en voldoet het weer aan de eisen van de toekomst.

De grootste uitdaging bij deze optimalisatie is de snelle realisatie.

Meteen na het sluiten van de schooldeuren op 13 juli, zijn de lokalen grondig aangepakt; de complete renovatie moet in de schoolvakantie worden gerealiseerd. Binnen zes weken worden onder meer 1400 verlichtingsmodulen, 340 bewegingsmelders en 120 ruimte-bedienapparaten met CO2-opnemers geplaatst en wordt er een geheel nieuw Priva BlueID-netwerk geïnstalleerd. Dat lukt alleen door een intensieve voorbereidingsperiode van twee maanden en een goede samenwerking van alle betrokken partijen:

De Haagse Hogeschool
Deerns
DWA
A. de Jong Installatietechniek
De Vreeden

Intelligente ruimtes is uitgangspunt voor dit duurzame gebouw.

Door Priva BlueID toe te passen, integreren we verschillende systemen en technieken en kunnen we de duurzaamheid optimaliseren. Zo wordt de verlichting geregeld op basis van aanwezigheid en lichtintensiteit. Is er niemand in de ruimte, dan gaat het licht ‘vanzelf’ uit; is er voldoende buitenlicht, dan dimt het licht. Ook wordt de luchttoevoer in elke afzonderlijke ruimte ‘vanzelf’ door de luchtkwaliteit bepaald. Bovendien bepalen de gewenste temperatuur en de aanwezigheid van personen de temperatuur van het klimaatplafond en de vloerverwarming en -koeling in elke ruimte. Het bijzondere van dit project is de integratie van de verschillende technieken en systemen en de optimale afstemming van alle onderdelen. Zo wil De Haagse Hogeschool het meest duurzame schoolgebouw van Nederland blijven.

Het gebruik van de duurzame installaties in het gebouw van de Hogeschool wordt ook als studiemateriaal gebruikt. Als onderdeel van hun opleiding kunnen de studenten het energiegebruik van het duurzame schoolgebouw namelijk zelf monitoren en bestuderen. Maar voordat het zover is, hebben we nog een flinke ‘vakantie’-klus te klaren.

Fotografie: De Haagse Hogeschool