Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Duurzaam klimaatbeheer voor nieuw Revalidatiecentrum Markant

Op het terrein van Woonzorgcentrum Vrijthof in Tiel komt een nieuw revalidatiecentrum: Markant. In het opvallende, ovale gebouw komen appartementen voor de revalidatiezorg van ouderen. Coneco regelt de klimaatinstallatie in het nieuwe pand, dat duurzaam en gasloos wordt opgeleverd.

Het nieuwe revalidatiecentrum brengt de drie bestaande revalidatie-afdelingen van SZR Stichting Zorgcentra Rivierenland bij elkaar. Verdeeld over drie etages komen er 51 ruime eenpersoons appartementen, waar de cliƫnten enkele dagen of weken verblijven. Grunstra Architecten en Aannemersbedrijf P. van Leeuwen zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw, installatiebedrijf Den Doorn zorgt voor de installatietechniek en Mul BV ontwerpers & adviseurs is adviseur technische installaties. In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever M&R Meet- en Regeltechniek verzorgen wij de gebouwautomatisering voor de klimaatinstallatie. Het revalidatiecentrum wordt open, goed toegankelijk en biedt ouderen een prettige en actieve omgeving om te revalideren.

Verwarmen en koelen
M&R Meet- en Regeltechniek vroeg Coneco te zorgen voor een comfortabel binnenklimaat, dat we met Priva Blue ID realiseren. Het duurzame, gasloze gebouw is voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. Die warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen en, indien gewenst, ook tegelijkertijd verwarmen en koelen. Energetisch gezien lijkt dat niet handig, maar het kan best voorkomen dat bijvoorbeeld de noordvleugel van het gebouw wordt verwarmd terwijl de zuidgevel wordt gekoeld. Het gebouw heeft verschillende ruimtes, waaronder een multifunctionele ruimte voor behandeling en therapie. Alle appartementen worden voorzien van een eigen ruimtebedienunit. Met de nodige technische voorbereiding realiseerden we via een BACnet-koppeling dat de cliƫnten hiermee zelf de gewenste temperatuur in hun appartement kunnen instellen.

Beheer via de cloud
Voor het klimaatbeheer maken we gebruik van een Priva cloudverbinding, waardoor we de installatie nu gedeeltelijk op afstand in gebruik kunnen stellen en straks goede nazorg kunnen bieden. Bij een eventuele calamiteit krijgt de installateur een storingsmelding, waarop hij rechtstreeks verbinding maakt met de installatie. Mocht het nodig zijn, dan helpen wij hem daarbij in de eerste periode na oplevering natuurlijk op weg. Als project engineer vind ik het prettig, dat ik bij een project als Markant veel werkzaamheden in eigen hand heb. Van regeltechnische omschrijving tot software engineering en inbedrijfstelling, ik kan alles zelf doen, waarbij ter controle regelmatig een collega meekijkt. Daardoor zijn er minder overdrachten en dat levert tijdwinst op. Tot dusver verloopt het werk volgens planning; de oplevering en ingebruikname zijn naar verwachting in april van dit jaar.

Wilt u meer weten over het klimaatbeheer in woonzorgcentra? Bekijk dan ook onze blogs over energieneutraal woonzorgcentrum Hoogstede en de woonzorghuizen van Marente.

Afbeelding: Grunstra Architecten BNA

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep