Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Onze bijdrage aan energieneutraal woonzorgcentrum Hoogstede

Projectrealisatie

Het eerste woonzorgcentrum van Nederland met een BREEAM-duurzaamheidscertificaat is woonzorgcentrum Hoogstede van DrieGasthuizenGroep in Arnhem. De toepassing van veel duurzame oplossingen en materialen leidt tot een vrijwel energieneutraal gebouw, waarvoor Coneco het klimaatbeheer regelt. Naast duurzaamheid zijn comfort en huiselijkheid kenmerkend voor het wooncomplex, waarvan de tweede bouwfase onlangs is opgeleverd.

Als eerste zorggebouw in Nederland ontving woonzorgcentrum Hoogstede (voorheen Huis en Haard) een BREEAM-ontwerpcertificaat voor duurzaamheid. De nieuwbouw van het wooncomplex vond plaats in twee fases. Het eerste deel (hoogbouw) biedt sinds vorig jaar kleinschalige verpleeghuiszorg voor ouderen met dementie. Het tweede deel (laagbouw) is begin december opgeleverd en biedt achttien woonzorgstudio’s voor mensen met een zorgindicatie. Een multifunctionele ontmoetingsruimte verbindt beide gebouwen in het midden. Voor het gehele project leverde Coneco de regeltechniek van het klimaatbeheerssysteem.

Prettige samenwerking
Al tijdens het ontwerp is rekening gehouden met hoge duurzaamheidseisen, wat leidde tot het bovengenoemde BREEAM-certificaat. Bij de bouw zijn zoveel mogelijk duurzame materialen toegepast, er is geen gasaansluiting en het dak is volledig bedekt met zonnepanelen. Coneco werkte bij het project nauw samen met opdrachtgever Tibo-Veen Installatietechniek en leverde de complete regeltechnische installatie: engineering, tekenwerk, software en inbedrijfstelling. De uitvoering van het werk in twee fases was een uitdaging; met Tibo-Veen als opdrachtgever is het dan prettig samenwerken, omdat zij veel ervaring hebben, ook met regeltechniek.

Energieneutraal woonzorgcentrum
Voor het klimaatbeheer is het woonzorgcentrum voorzien van Priva Blue ID, dat onder meer twee warmtepompen en een luchtbehandelingskast aanstuurt. Diverse Comforte CX naregelingen realiseren een optimaal comfort in de ruimtes. Ter controle van de hoge duurzaamheidseisen, zijn op meerdere plaatsen in het gebouw meters geplaatst voor extra monitoring. Naast het elektraverbruik van de warmtepompen, meten zij ook de geleverde energie voor warmte en koude. Dit geldt voor de vloerverwarming/koeling van zowel de hoog- als de laagbouw. Daarnaast worden per woonzorgstudio het elektra-, water- en energieverbruik gemeten en ingelezen. Zo is duidelijk of de installatie bijdraagt aan de verwachting: een vrijwel energieneutraal gebouw.

Duurzaam, comfortabel én huiselijk
Duurzaamheid gaat bij woonzorgcentrum Hoogstede verder dan de bouw en de toegepaste techniek, ook de belevingskwaliteit van het gebouw voor cliënten en personeel is belangrijk. Het intieme, huiselijke gebouw bevordert mede de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de bewoners en biedt de medewerkers een plezierige en comfortabele werkomgeving. De nieuwe bewoners hebben inmiddels hun intrek in de woonzorgstudio’s genomen.

Wilt u advies over energieneutrale klimaatbeheersing? Bel of mail me voor een afspraak.

Deze video geeft u een indruk van de nieuwbouw van woonzorgcentrum Hoogstede.

Afbeelding: DrieGasthuizenGroep

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep