Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Coneco regelt waterzuiveringsinstallatie Renewi met Priva

Projectrealisatie

Behalve voor klimaatbeheer wordt Coneco soms ook ingeschakeld bij minder voor de hand liggende toepassingen. Peter Baselier: “Bij Renewi besturen we de installatie voor waterzuivering al jaren met Priva.”

Waste-to-productbedrijf Renewi in Hoek van Holland gebruikt voor de zuivering van afvalwater een specifieke afvalwaterzuiveringsinstallatie in een groot, betonnen bassin. Bij de recente vernieuwing van deze installatie is ook de aansturing daarvan aangepast. Mijn collega’s Kees Doolaar en Robert Overbeek realiseerden de regeltechnische oplossing voor deze niet-alledaagse toepassing.

Zuiver water

Robert: “Dit project is een echte specialiteit. Coneco weet weliswaar veel van Priva en van klimaatbeheer, maar niet van waterzuivering. En daar weet Renewi juist alles van. Door bundeling van onze kennis zorgen we er al jaren voor dat de zuiveringsinstallatie goed werkt. Bij de meet- en regeltechnische renovatie verving Coneco de Priva hard- en software en leverde een nieuwe regelkast (zes meter lengte). M&R meet- en regeltechniek zorgde daarbij voor het aansluiten van de bekabeling. De aansturing van de installatie werkt ‘gewoon’ volgens het principe van de meet- en regeltechniek, maar dan anders. Eenvoudig gezegd: het bassin is gevuld met slib, dat er na zuivering als schoon water uitkomt. Dit zuiveringsproces stuurt Coneco met Priva aan.”

Coneco helpt ons bij eventuele storingen. Onze jarenlange samenwerking is bijzonder goed en issues worden snel opgelost.

Peter Baselier, Site Manager Renewi

Biologisch proces   

“De installatie verwerkt het afvalwater van het gehele terrein, dat via een biologisch proces gezuiverd wordt. Het proces van pompen, roeren, mixen en beluchten dat daarbij komt kijken, sturen we aan met het Privasysteem, dat nu is omgezet naar Blue ID. En omdat bijvoorbeeld de beluchting tijdens het proces erg belangrijk is, meten we onder andere ook zuurstof en temperatuur. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het optimaliseren van de installatie, om de capaciteit te vergroten. Samen met Renewi zorgen we ervoor dat de installatie zo goed mogelijk functioneert”, aldus Robert.

Geldende normen

Wat betekent de vervanging van de waterzuiveringsinstallatie in de praktijk? Site Manager Peter Baselier van Renewi: “De waterzuivering is een belangrijk onderdeel van onze composterings- en milieuvergunning. Een goed werkende waterzuivering houdt voor ons in, dat al het afvalwater dat vrijkomt op onze locatie gezuiverd kan worden volgens de gestelde normen. Dit betekent in financiële zin dat onze zuiveringskosten zo laag mogelijk zijn en dat we ook geen ongezuiverd water moeten afvoeren.”

24/7 draaien

“We gebruiken voor onze waterzuiveringsinstallatie al jaren Priva als besturings- en automatiseringssysteem. Ed Torn is als operator volledig verantwoordelijk voor het beheer van de installatie en het bijbehorende Privasysteem. Coneco helpt ons bij eventuele storingen. Onze jarenlange samenwerking is bijzonder goed en mogelijke issues worden snel opgelost. Coneco is heel goed bereikbaar en dat is ook nodig, omdat wij 24/7 draaien.”

Optimale zuivering

“Onze grootste uitdaging bij de renovatie? De waterzuivering is vier maanden stil gegaan, dus hebben we ook vier maanden het water moeten opvangen. Daarnaast ligt de piekbelasting van onze zuivering in het najaar, dus de zuivering moet nú optimaal draaien. Het renovatieproject is prima verlopen, mede door de inzet van Coneco. Zij hebben veel met ons meegedacht en onverwachte problemen opgelost. Onze samenwerking is professioneel, oplossingsgericht en flexibel.”

Bent u benieuwd naar andere niet-alledaagse toepassingen van Priva? Lees dan onze blogs over Zuiderzeemuseum, This is Holland en Koppert Biological Systems.

Afbeelding: Renewi, locatie Hoek van Holland

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep