Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Compleet gebouwbeheersysteem voor IKC Borgman Ebbinge

Projectrealisatie

"Wij leverden een compleet gebouwbeheersysteem, voor de regeling van zowel de E- als de W-installatie. "

Ramon Bokhorst, Sales

In Groningen staat een nieuw integraal kindcentrum, waarin basisonderwijs en kinderopvang nauw samenwerken: IKC Borgman Ebbinge. Voor Re3com Coneco komen bij dit gasloze en energiezuinige gebouw veel facetten van de gebouwautomatisering samen. In één gebouwbeheersysteem integreren we verlichting, zonwering, CO2- en klimaatbeheer.   

Bouwbedrijf Van Wijnen realiseerde de nieuwbouw van IKC Borgman Ebbinge in opdracht van de Gemeente Groningen. In het IKC, dat in augustus in gebruik genomen is, werken basisonderwijs en kinderopvang vanuit een gedeelde visie samen, voor de optimale ontwikkeling van kinderen van nul tot dertien jaar. Het nieuwe gebouw is aardbevingsbestendig, gasloos en energiezuinig. Onze opdrachtgever ITBB leverde alle gebouwgebonden E- en W-installaties. Voor de regeltechnische installatie schakelden zij Re3com Coneco in. Wij leverden een compleet gebouwbeheersysteem, voor de regeling van zowel de E- als de W-installatie.  

Met E en W om de tafel 

Bij veel installatiebedrijven vormen de E- en W-tak aparte afdelingen, die hun technische installaties afzonderlijk laten ontwerpen. De opdracht die Re3com van ITBB kreeg, vormt daarop een mooie uitzondering. Al vroeg in het voortraject zaten wij met de projectleiders van beide ITBB-takken om de tafel en bespraken we gezamenlijk de mogelijkheid van één overkoepelend gebouwbeheersysteem voor het IKC. Met dit systeem kunnen we de techniek voor het schakelen van verlichting en zonwering en het regelen van klimaatbeheer en CO2 koppelen. Deze totaaloplossing is voor het IKC zeer gebruiksvriendelijk en praktisch, want het hele gebouwbeheer is hiermee in één hand. Bovendien scheelt het aanzienlijk in de kosten van bijvoorbeeld databekabeling en softwareprogrammering. 

Veel facetten van gebouwautomatisering                 

Zo komen bij dit project veel verschillende facetten van gebouwautomatisering bij elkaar in één gebouwbeheersysteem. Door middel van een touchscreen is het gehele systeem centraal bij de balie te bedienen. Wij regelen de gebouwinstallaties met Priva Blue ID en leverden eveneens de naregelingen. In de lokalen meten we licht, temperatuur, vochtigheid en signaleren we aanwezigheid via multi-sensoren, die zijn aangesloten op de Priva DALI Roombus. Daarmee wordt ook het verlichtingssysteem van de E-installatie bediend. Met Touchpoint One bedienunits voorzien van geïntegreerde CO2-meting zorgen we tevens voor frisse lucht in de lokalen. Naast temperatuur, CO2 en verlichting is ook de zonwering volledig geïntegreerd in het naregelconcept. 

Samen problemen oplossen

Waarom heeft ITBB bij de uitvoering van dit project gekozen voor Re3com? We vroegen het Mark, Service Technicus M&R bij ITBB. “De installatie in het IKC is vrij complex. Onze keuze viel op Re3com, vanwege de goede relatie en de prettige samenwerking die we hebben. Bovendien is de hardware die Re3com voor de ruimtes gebruikt ook van Priva. De Priva Touchpoint One is het bedienpaneel waarnaar onze voorkeur uitgaat. Er waren bij dit project verschillende uitdagingen, maar toch is het allemaal soepel verlopen. Eén van die uitdagingen was de DALI-verlichting, die we samen met Re3com goed konden inpassen.” 

Complete installatie        

“Deze installatie bestaat uit onder meer een luchtbehandelingskast, dakluiken, afzuigkappen, zonwering, DALI-verlichting, warmte- en koude-afgifte en energiebemetering. Een complete installatie dus, waarbij we met veel verschillende partijen samenwerkten om het hele systeem goed werkend te krijgen. Op deze kleine bouwplaats in de stad was het ook een uitdaging de regelkast op de juiste plaats te krijgen. Uiteindelijk is die klus geklaard met een kraan.” Werken de E- en W-tak van ITBB vaker samen zoals bij dit project? Mark: “Jazeker, dat heeft onze voorkeur. Zo kunnen we de meeste zaken intern oppakken en eventuele problemen voorkomen. De samenwerking met Re3com ging goed. Het ontwerpoverleg over de systemen ging prima en als zich onverhoopt toch problemen voordeden, konden we die goed oplossen.”      

Bent u benieuwd naar andere scholen waar we zonwering, verlichting en klimaatbeheer in één systeem integreren, lees dan onze blogs over Actief College en Kindercampus Rembrandtkwartier.

Afbeelding gebouw: IKC Borgman Ebbinge

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep