Logo Coneco

Volg ons

Referentie

BREEAM-NL Excellent voor duurzaamheid Tilburg University

Projectrealisatie

Op de campus van Tilburg University is een nieuw Onderwijs- en Zelfstudie Centrum gebouwd. Coneco is verantwoordelijk voor het klimaatbeheer van het multifunctionele gebouw. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan de energieprestaties en duurzaamheid, wat heeft geleid tot het Nieuwbouw Ontwerpcertificaat BREEAM-NL Excellent. 

Het nieuwe Onderwijs- en Zelfstudie Centrum, dat de naam ‘CUBE’ kreeg, is ontwikkeld en gerealiseerd door bouwkundig aannemer VORM Bouw B.V. In opdracht van A. de Jong Installatietechniek B.V. verzorgde Coneco de projectbegeleiding, engineering, softwareprogrammering en inbedrijfstelling van de regeltechnische gebouwinstallatie en de duurzame WKO-installatie. Grondboorbedrijf Haitjema kreeg van installateur A. de Jong opdracht voor het aanleggen van de broninstallatie, waarvoor Coneco ook de regeltechniek uitvoerde.

Duurzame oplossingen
Het moderne gebouw bevat vele zelfstudieplaatsen, diverse college- en tentamenzalen, een grote hoorcollegezaal en twee ruimten voor digitale examens. Het ontwerp van het Onderwijs- en Zelfstudie centrum is gecertificeerd met het Nieuwbouw Ontwerpcertificaat BREEAM-NL Excellent, voor zeer goede duurzaamheidsprestaties. Bij de bouw van CUBE zijn veel duurzame oplossingen toegepast, zoals warmte- en koudeopslag (WKO), variabel volumesystemen (VAV), zonnepanelen en duurzame materialen.

Zorgvuldige registratie
Bij dit veelzijdige project regelen we een WKO-installatie met twee scroll warmtepompen, een brondoublet en inkoppeling met de stadsverwarming. Daarnaast verzorgen we de regeling van zes luchtbehandelingskasten voor diverse zalen en ruimten, waaronder de digitale examenruimten. Coneco regelt ook de toegepaste VAV, klimaatplafonds, vloerverwarming- en koeling en naverwarmers. Een groot aantal energiemeters maakt de zorgvuldige energieregistraties en -berekeningen mogelijk, die voor het BREEAM-certificaat noodzakelijk zijn. Via Modbus-communicatie zijn daarvoor de warmte-koude energiemeters en kWh-meters aan het GBS gekoppeld.

Bundeling van kennis
Qua complexiteit van de regelinstallatie is CUBE voor Coneco een mooi en uitdagend project. Eén van die uitdagingen is de luchtbalans in het gebouw, die we realiseren met Priva Comforte CX VAV-regelaars, gekoppeld aan zes luchtbehandelingssystemen. De luchtbalans is ingedeeld op de verschillende gebouwfuncties en de bijbehorende klimaatnabehandelingen. De andere uitdagingen: de WKO en de hoge kwaliteit van de installatie. Na een gedegen voorbereiding zijn ook die vereisten succesvol gerealiseerd. Aan de basis van dit succes ligt een schat aan kennis en ervaring met betrekking tot duurzame installaties, zowel van A. de Jong (engineering) als van Coneco (volledige regeltechnische omschrijving).

Continuïteit en kwaliteit
Engineering en inbedrijfstelling kunnen niet gelijktijdig plaatsvinden, maar gezien de doorlooptijd was dit nu wel noodzakelijk; twee software engineers programmeerden daarom dóór tijdens de inbedrijfstelling. Dankzij een zeer nauwkeurige planning en afstemming waren we daarbij in staat de continuïteit van de inbedrijfstelling en softwareprogrammering én de kwaliteit van de werkzaamheden te handhaven. Zo konden wij het project afgelopen voorjaar op tijd opleveren en de studenten vanaf dit collegejaar in een comfortabel binnenklimaat in het Onderwijs- en Zelfstudie Centrum studeren.

_Meer weten over onze duurzame klimaatoplossingen of andere toepassingen, dan kunt u ons bellen of mailen. BREEAM-gecertificeerde projecten waarover wij eerder schreven zijn Fulfilment center bol.com en Woonzorgcentrum Hoogstede

Voor een indruk van de ontwerpplannen van het Onderwijs- en Zelfstudie Centrum kunt u de video-impressie bekijken.

Afbeelding: Tilburg University

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep