Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Binnenklimaat beschermt kunstwerken Museum Voorlinden

Projectrealisatie

Coneco kent de specifieke eisen die kunststukken stellen aan een stabiel binnenklimaat. Zo realiseerden we onder meer de regeltechniek voor het Van Gogh Museum, Gemeentemuseum Den Haag en Joods historisch museum. Deze zomer mochten we met grote trots een nieuwe museum aan deze lijst toevoegen: Museum Voorlinden in Wassenaar.

Dit prachtige project kwam eind 2014 op het pad van Coneco. Kuijpers Centrale Projecten, die deze opdracht mocht gaan uitvoeren, wilde dit project weer heel graag met Coneco realiseren. Inmiddels kennen we elkaar goed door samenwerking op eerdere projecten, zoals Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

Bijzondere klimaatcondities voor kunstwerken

Het project startte in februari 2105. Hierbij werden alle uitgangspunten en eisen doorgenomen waaronder de vereiste temperatuur, vochtigheid en overige klimaatcondities. Dit alles om de kunststukken in perfecte staat te houden. In de diverse bouwdelen is ook een CO2-regeling opgenomen om frisse lucht te garanderen bij veel bezoekers. Heel bijzonder is de aandacht die is besteed aan de integratie met zonwering en verlichting. Onderdeel van opdracht was een juiste lichtinval te creëren zodat het publiek de schilderijen en kunstobjecten optimaal kan bewonderen.

Alles onzichtbaar weggewerkt

De gehele technische installatie – van klimaatbeheersing tot lichtinval en van inbraakinstallatie tot de miva-toiletten – zijn gekoppeld aan het Priva gebouwbeheersysteem. Niet alleen de werking van de installaties en de regeltechniek waren belangrijk in dit project, ook de esthetische invulling van de installatie was van cruciaal belang. Hiervoor zijn alle opnemers en installatieonderdelen in de expositieruimten volledig onzichtbaar weggewerkt, zodat de kunstbeleving op geen enkele manier wordt verstoord.

CO2-reductie en energiebesparing

Vanuit het ‘energiehuis’, een gebouw op 70 meter afstand van het museum, wordt de complete Warmte Koude Opwekking in combinatie met de gebouw gebonden installatie geregeld door het gebouwbeheersysteem. De energieprestaties van het gebouw worden gemeten door de diverse voorzieningen zoals datakoppelingen met KWH-meters, warmte- en koudemeters, warmtepompen, enzovoort. Zo kan door data-analyse in de exploitatiefase de energieprestatie continu gemeten worden en kan de klimaatinstallatie waar nodig worden gefinetuned of bijgesteld. Hierbij houdt het museum ook expliciet rekening met CO2-reductie en energiebesparing.
Samengevat is het specialisme van Coneco en de goede samenwerking met Kuijpers Centrale Projecten en de opdrachtgever een randvoorwaarde geweest om tot dit resultaat te komen. En de eigenaar is trots op ons werk, zoals we onlangs (ook met trots!) in de Volkskrant mochten lezen.

Coneco Plus

Wilt u meer weten over data-analyse en maximale energieprestaties? Met een grensverleggende aanpak laten we nieuwe en bestaande gebouwinstallaties optimaal renderen. Coneco biedt een totaalconcept voor ontwerp, realisatie, monitoring, data-analyse en duurzaam beheer en onderhoud.

Met dank aan Museum Voorlinden, Wassenaar

Foto header: Pietro Savorelli

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep