Logo Coneco

Volg ons

blog

We staan aan de wieg van innovaties in de gebouwautomatisering

Innovatie

Matthijs Noordergraaf vatte de toekomst van de meet- en regeltechniek al eerder samen in het woord ‘integratie’. “Het wordt steeds normaler dat we bij de inbedrijfstelling naast ‘temperatuur’ ook zaken als ‘luchtvochtigheid en dauwpuntstemperatuur en ‘luchtkwaliteit’ meenemen. Gebouwautomatisering koppelen we vaker aan kantoorautomatisering. Bij Matrix One en Next Delft gaan we hier heel ver in. Mooi dat we als Coneco aan de wieg mogen staan van deze innovatie in de gebouwautomatisering.”

Samen met opdrachtgever Schulte & Lestraden werkt Matthijs aan twee bGrid-projecten: Matrix One en Next Delft. Beide gebouwen ondersteunen hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek dat via start- en scale-ups verschillende (duurzame) toepassingen naar de maatschappij brengt. Deze nieuwe gebouwen dragen bij aan een nieuwe toekomst. Niet alleen door de activiteiten van de gebruikers, maar ook op het gebied van gebouwautomatisering. Matthijs is dan ook trots dat hij als Coneco en specialist nauw bij deze projecten betrokken is.

bGrid als belangrijke drager
Belangrijke drager in het functioneren van deze twee nieuwe gebouwen is bGrid, vertelt Matthijs. “bGrid maakt het mogelijk om via een netwerk van sensoren data uit een gebouw op te halen en die te gebruiken voor bijvoorbeeld werkpleklokalisatie, persoonlijk comfort, ruimteboeking en het vinden van een vrije parkeerplaats. bGrid helpt om van gebouwen smart en well buildings te maken. Dat is precies wat we in deze twee projecten doen.” Zo werken we op het Amsterdam Science Park aan Matrix One, een kantoor- en laboratoriumgebouw naar ontwerp van MVRDV. Het 13.000 vierkante meter grote complex is onder meer bestemd voor het nieuwe Sustainalab van de Universiteit van Amsterdam. Matthijs: “. We hebben hier met Schulte & Lestraden de hele koppeling verzorgd met de ondergrondse broninstallatie. Hierin zijn warmtepompen, droge koeler en elektrische ketel geïntegreerd en we regelen en meten hier de distributie en naregelingen via de data die we ontvangen uit de sensoren.


Nieuwe impuls in gebouwautomatisering
In het Dutch Science Park op de TU Delft Campus realiseren we deze hoogwaardige gebouwautomatisering ook in het gebouw Next Delft, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. Dit acceleratorgebouw biedt flexibele kantoor- en maakruimten en faciliteiten om ontmoeting, kennisdeling en samenwerking te bevorderen. Matthijs: “In dit gebouw verzorgen we in samenwerking met Schulte & Lestraden de koppeling met boven- én ondergrondse warmte- en koude-opwekking en meten en regelen we de distributie. Het mooie van deze nieuwe technieken is dat de gebouwautomatisering een nieuwe impuls krijgt. Voor een techneut is het een feest om aan het begin van zo’n doorontwikkeling te staan. Dat vraagt om nauwe samenwerking tussen installateur, programmeur en meet- en regeltechnicus. Vanuit Priva is er bijvoorbeeld veel softwarematige aanpassing en aanscherping doorgevoerd. Dat zorgt voor nog betere dataverwerking en verdere optimalisering van de totale installatie. Die samenwerking resulteert in een nog slimmer en gezonder gebouw. Mooi dat we als Coneco aan de wieg mogen staan van deze innovatie in gebouwautomatisering.”

Bekijk hier de video over de samenwerking tussen vijf betrokken partijen bij de ontwikkeling van Matrix One en Next Delft:

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep