Logo Coneco

Volg ons

blog

Training Hydraulische schakelingen krijgt vervolg

Groeiacademie

Een van onze collega’s volgde bij TVVL een training Hydraulische schakelingen. Zijn enthousiasme leidde ertoe dat diezelfde training bij Coneco aan meerdere collega’s werd gegeven. Trainer Jan Aerts: “Dit was de eerste keer dat ik automatiseerders onderwees. Boeiend om te zien hoe de mensen van Coneco met een blik van optimaliseren naar dit onderwerp kijken.”

Bij het ontwerpen en optimaliseren van een klimaatinstallatie is een goed ontwerp van een hydraulische schakeling belangrijk. Door het gebruik van energiezuinige technieken, zoals warmtepompen en energieopslag in de bodem wordt deze kennis ook in de meet- en regeltechniek steeds belangrijker. Jan Aerts: “In deze training leer ik de basisprincipes van hydraulische modulen en de systematische opbouw van hydraulische schakelingen met behulp van regels voor het samenstellen van de verschillende modulen. Met deze techniek kan men eenvoudige en ingewikkelde hydraulische schakelingen maken of snel beoordelen of er in een bestaande schakeling ontwerpfouten zitten. Het mooie van dit onderwerp is de manier waarop dit specialistische onderdeel volwassen is geworden: door de mensen uit het vak en in de praktijk. Dit heeft geleid tot een ontwerpmethode voor hydraulische schakeling met de relatief eenvoudige ontwerpregels die zijn terug te voeren op theoretische grondslagen in de stromingsleer.

Niet gemakkelijk
De training verzorgt Jan Aerts in vijf lesdagen met telkens twee weken ertussen. “In die tijd kunnen deelnemers de stof goed tot zich nemen en het huiswerk maken”, vertelt Jan Aerts. Want gemakkelijk is de training niet; het vraagt minimaal hbo-werk- en denkniveau.
Tijdens de bijeenkomsten leerde Aerts onze collega’s gestructureerd ontwerpen, analyseren, monitoren en optimaliseren van installaties met hydraulische schakelingen. “Ze kennen nu de eigenschappen van hydraulische modulen; energiecentrales met WKO en warmtekrachtkoppeling en de procesengineering ervan. Ook kunnen de deelnemers het deellastgedrag van een hydraulische schakeling kwalitatief en kwantitatief met behulp van thermisch rekenen analyseren; en daarmee hydraulische schakelingen met warmtepompen en energieopslag uitwerken en beoordelen.”

Met een blik van optimaliseren
Wat viel Aerts op? “Ik train adviseurs en installateurs. Voor de eerste groep ligt de nadruk op de conceptuele kant van dit onderwerp. De tweede groep is vooral geïnteresseerd in de ontwerpkant van hydraulische schakelingen. Ik vond het interessant nu eens aan automatiseerders te onderwijzen. Het was boeiend om te zien hoe de mensen van Coneco met een deskundige blik van optimaliseren naar dit onderwerp kijken.”

Onze deelnemers haalden eind vorig jaar hun certificaat. Gefeliciteerd Arnout Janze, Bas Luijendijk, Dennis Baks, Erik van Vugt, Ewoud Kukler, Matthijs Noordergraaf, Michael Goudzwaard, Oscar Cornelis, Robert Overbeek, Thomas van Horssen en Sjouke Elsinga. Inmiddels is Jan Aerts gestart met een nieuwe groep.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep