Logo Coneco

Volg ons

blog

Technical sales engineers: tegen je verlies kunnen én willen winnen

Werken bij

Ashwien is een van onze technical sales engineers. Hij vertelt wat zijn functie inhoudt: “Voor deze functie moet je een teamplayer zijn en samen willen winnen. Vind je techniek en commercie leuk en wil je je blijven ontwikkelen? Dan ben je geknipt voor het werk van technical sales engineer!”

Ashwien is sinds 2012 technical sales engineer bij Coneco. Hij vertelt over zijn werk en werken bij Coneco. “Om deze functie te kunnen uitvoeren moet je techniek én commercie leuk vinden. Dat ‘leuk vinden’, nieuwsgierig zijn, willen bijleren, ontdekken, zijn factoren waar ik energie van krijg. De techniek verandert met de dag, geen opdrachtbeschrijving is hetzelfde. Dat betekent dat je vaak dingen moet opzoeken, uitpluizen en uitvinden. Alle rest die je nodig hebt, kun je leren.

Natuurlijk moet je een technische basis hebben, in de installatie- of elektrotechniek, liefst met het specialisme automatisering of installatie. HTS of minimaal mbo niveau 4. Zelf heb ik elektrotechniek gestudeerd, mbo. Toen ik werd aangenomen, kwam ik wel kennis over meet- en regeltechniek tekort. Die heb ik naast mijn baan opgedaan; via Coneco heb ik KLI-A gedaan. En ik heb ook commerciële trainingen gevolgd.”

Samen winnen

“Je moet in deze functie tegen je verlies kunnen en tegelijkertijd de wil hebben om te winnen. Het klinkt misschien gek, maar veel van mijn denk-, calculeer- en ontwerpwerk doe ik ‘voor niks’. Onze opdrachtgevers besteden aan; voor dezelfde opdracht vragen ze bij meerdere concullega’s offertes op. Dat betekent in de praktijk: winnen en verliezen. Als je verliest, moet je evalueren en kijken wat de volgende keer beter kan en als je wint doe je energie op voor de volgende ‘wedstrijd’. En dat doe je niet alleen! Het is een samenspel tussen verschillende collega’s en een een-tweetje van de technical sales engineer met de accountmanager.

Veel vrijheid en informele werksfeer

Kun je iets vertellen over de sfeer bij Coneco? Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever? “De sfeer onder elkaar is uniek: informeel en collegiaal. Zeker omdat ik veel collega’s ‘nodig’ heb om mijn werk optimaal te kunnen doen, is het prettig dat de sfeer goed is, dat je bij elkaar kunt aankloppen en dat iedereen bereid is je te helpen. Bij Coneco heb je je eigen taak, maar je doet het toch samen. Daarnaast vind ik de vrijheid heel prettig. Ik kan zelf mijn werk inrichten en indelen. Bijvoorbeeld een middag vrij nemen als ik dat wil is eigenlijk nooit een probleem. En dan maak ik het ’s avonds wel af. Ik heb collega’s die graag een dag thuis werken en als er in de privésfeer iets is, dan wordt er ook altijd gekeken naar wat mogelijk is. Dit is mijn eerste baan, en inmiddels werk ik hier al zeven jaar. Dat zegt wel iets over de sfeer en collegialiteit van dit bedrijf!”

Lees het uitgebreide interview met Ashwien.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep