Onze technisch specialisten kennen de markt en vanuit hun technische interesse óók de vele toekomstige mogelijkheden van ons vak. Vanuit hun achtergrond en kennis gaan hun ambities vaak verder dan die van een installateur of gebouwbeheerder. Tom Stout schetst toekomstscenario’s voor de gebouwautomatisering. “Kwalitatief hoogwaardiger en regelmatiger onderhoud op afstand komt snel dichtbij.”
“Steeds meer projecten zijn op afstand benaderbaar met Remote Access via Secomea, met Priva Remote Management via de Microsoft Azure Cloud, of met een VPN-verbinding van de installateur of de eindklant zelf. Hierdoor kan er steeds meer op afstand worden gedaan. Voor een van onze klanten, Roodenburg Service, hebben we afspraken gemaakt over hoe we het regeltechnisch onderhoud gerichter en volgens hun wensen kunnen inzetten. Het doel was om onze toegevoegde waarde beter te laten aansluiten op de kennis en werkzaamheden van Roodenburg Service. Dit heeft erin geresulteerd dat we meer op afstand kunnen doen en doelgerichter naar locaties gaan, samen met de servicetechnicus van Roodenburg.
Met dit onderhoud op afstand lopen we in elk geval eens per seizoen de regeltechniek van de installaties op afstand volledig na. Daarbij monitoren en controleren we de installatie tijdens alle vier seizoenen. Dat levert in korte tijd veel waardevolle informatie op. En indien nodig stellen we op afstand de regeltechniek tussentijds bij. Daarnaast hebben we een completer beeld van de totale prestatie van de installatie over het gehele jaar.
Na ieder pijlmoment maken we een rapport waarin alle meldingen en actieve processen worden benoemd. Deze rapportages, gecombineerd met de bevindingen van de servicetechnici van Roodenburg, vormen input voor het regeltechnisch onderhoud op locatie. Door het voorwerk op afstand kunnen we de dag op locatie heel efficiënt indelen.
In de toekomst zie ik veel kansen om op meer momenten in het jaar de installatie op afstand te monitoren en bij te stellen. Het bespaart reistijd en op locatie kunnen we doelgericht de vooraf geconstateerde meldingen en optimalisaties opvolgen. Ook leveren we input voor het onderhoud van de installateur. Zo kan ook hij gerichter naar bepaalde processen kijken. Dat leidt tot efficiency, kostenbesparing en een langere levensduur van installaties.”
Lees ook de blog over de toekomstvisie van Michael Goudswaard over digitale tweelinggebouwen,de blog van Peter Bosma over het zoeken van de optimum binnen Trias Energetica en de blog van Dennis Baks over het zelflerend vermogen van gebouwen.
Overstappen naar een digitale remote verbinding
KPN is per 1 mei 2021 gestopt met de verouderde analoge CSD-techniek in combinatie met een GSM-modem voor beheer op afstand. Als u nog niet bent overstapt op een digitale remote verbinding dan is gebouwbeheer op afstand niet meer mogelijk. Stap daarom tijdig over. Wij kunnen u hierbij helpen.
Volg ons voor meer blogs en inspiratie
We willen u informeren en inspireren met mooie cases, interessante blogs en bevlogen vakinhoudelijke verhalen. Volg ons via onze sociale kanalen.