Logo Coneco

Volg ons

blog

Ondersteuning Priva Compri HX stopt vanaf 2027

Priva

Deze blog is bedoeld als ‘vervangingsadvies’. Want hoewel de deadline nog ver weg lijkt, begint de tijd nu te dringen. Vanaf 2027 stopt Priva met de technische ondersteuning van Compri HX-regelaars. Accountmanager Tom Jacobs geeft oplossingen, inzichten, keuzes en adviezen bij de migratie van HX naar Blue ID.  

Tom Jacobs: “Sinds de introductie van Priva Blue ID en Top Control 8 hebben we inmiddels heel wat jaren goede ervaringen met dit soft- en hardwarepakket. Maar wat houdt deze nieuwe generatie meet- en regeltechniek eigenlijk in? De software van Priva Blue ID is enorm gebruiksvriendelijk. Geen ingewikkelde menu’s, maar eenduidige en heldere iconen zodat u in één oogopslag functies onderscheidt. Ook de hardware is uitstekend ontworpen. De robuuste componenten, hoogwaardige materialen en zorgvuldige productie staan garant voor zekerheid en continuïteit.” 

Nadenken over vervanging

“Omdat Priva per 31 december 2026 stopt met de technische ondersteuning van HX-regelaars, adviseren wij onze opdrachtgevers na te denken over de vervanging van HX door de Priva Blue ID-lijn. Zo’n vervangingsslag vraagt om beschikbaar budget en een geoliede planning. Ombouwen betekent namelijk het tijdelijk stopzetten van de installatie. Het is raadzaam deze werkzaamheden in een tussenseizoen te plannen, om de overlast bij gebruikers te beperken.”

Check de hard- en softwareversie 

“Coneco, Re3com en de installateur weten welk Privasysteem u als klant heeft. Maar als gebruiker kunt u dit ook zelf checken. Als de kleur van de regelaar blauw is, werkt de installatie met HX; als de kleur wit is, werkt deze met Blue ID. U kunt het ook zien aan de bediensoftware: Top Control 6.6 is Compri HX en Top Control 8.6 of hoger is Blue ID. Het is dus eenvoudig zelf te achterhalen, maar u kunt natuurlijk ook contact opnemen met Coneco, Re3com of de installateur.” 

Vervangingskosten begroten 

“De HX-hardware wordt vanaf 31 december 2026 niet meer ondersteund, het is echter niet zo dat de regeling daarna niet meer werkt. Maar let op: mocht de regeltechniek na die datum defect raken, dan kunnen we deze niet meer één op één vervangen en moet de installatie acuut worden omgebouwd naar Priva Blue ID. De kosten voor de vervanging van HX door Blue ID zijn sterk afhankelijk van de vraag en de projectomvang. Gaat het om de vervanging van alleen de regelaars of om een geheel nieuwe regelkast? Wilt u wel of geen componenten in het veld vervangen, zoals opnemers? Daarbij denken we graag met u mee, bijvoorbeeld over een meerjarenbegroting of door vervanging en verduurzaming te combineren.”  

Nieuwe meet- en regeltechniek

“Wie de installatie wil behouden, heeft bij de vervanging van Priva eigenlijk maar één keuze: Priva Blue ID. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een ander fabricaat, maar dan moet zowel de hard- als de software worden vernieuwd. Faseert u van HX naar Blue ID, dan kunnen we de bestaande regelsoftware omzetten naar de allernieuwste versie Top Control, waardoor u zeker bent van de laatste stand van de techniek. Om verzekerd te blijven van ondersteuning van Priva zou de migratie dus binnen twee tot drie jaar moeten worden uitgevoerd. Maar er zijn meer redenen om aan vervanging te denken. Zo moeten installaties vanuit wet- en regelgeving verduurzaamd en/of gasloos worden. Ook dat vraagt om nieuwe meet- en regelstrategieën en die nemen we dan in één keer mee!”

Innovatieve toekomst 

“Met Priva Blue ID bent u klaar voor de innovatieve toekomst van gebouwautomatisering. Als u de nieuwste hard- en software met Priva Cloud combineert, heeft u 24/7 toegang tot energiemonitoringtools zoals Priva Analytics en Energy Insight. Met deze tools krijgt u als gebruiker inzicht in het energiegebruik en kunt u de optimale werking van installaties realiseren. De inzet van deze digitale service resulteert in een langere levensduur, minder energiekosten én lagere onderhouds- en vervangingskosten voor de installatie.” 

Meest gestelde vragen

De migratie vraagt om een vervangingsplan, een budget en een zorgvuldige planning. In vier stappen bent u klaar voor de toekomst. Bekijk hier de meest gestelde vragen over de migratie van Priva Compri HX naar Blue ID.

priva blueid blog

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u mij of een van mijn collega’s bellen voor een afspraak. We adviseren u graag en niet alleen over de transitie van HX naar Blue ID, maar bijvoorbeeld ook over de verduurzaming van een installatie.

Lees ook onze andere blogs over de migratie en opvolging van Priva Compri HX:

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep