Logo Coneco

Volg ons

blog

Managers opgelet: energie besparen loont flink

Innovatie

Uit onderzoek blijkt dat verduurzaming de waarde van het vastgoed verhoogt en leidt tot lagere energie- en servicekosten. Genoeg financiële prikkels om het management zeker bij nieuwbouw te stimuleren duurzame installatie(techniek) op de bouwagenda te zetten. Niets is minder waar, schrijft Bert van Renselaar in zijn blog. Met Coneco Plus geef ik wapenfeiten om verduurzaming en kosten- en energiebesparingen geagendeerd en gerealiseerd te krijgen.

In Van Renselaars* blog lezen we waarom het MT nauwelijks iets met verduurzaming wil of kan doen. Als eerste reden noemt hij het feit dat energiebesparing een technisch onderwerp is. Daar komt volgens hem bij dat voor onderhoudspartijen energiebesparing over het algemeen van ondergeschikt belang is; zij worden namelijk eerder gestuurd door storingen en klachten. 

Jeukende handen
Na het lezen van zo’n blog jeuken mijn handen, vandaar dat ik mijn ‘pen’ opneem. Zeker nadat Van Renselaar stelt dat – ik citeer – de ervaring heeft geleerd dat de meeste bedrijven 10-15% eenvoudig kunnen besparen op energie, zonder diepte-investeringen te hoeven doen. En ik kan u melden dat dat geldt voor bestaande gebouwen, maar zeker ook nieuw te bouwen panden. 

Coneco Plus is een methode die met monitoring, data-analyse, commissioning en prestatieborging de optimale werking van gebouwen garandeert. Wij bieden verduurzaming en energiebesparing die ontwikkelaars en vastgoedbeheerders nauwelijks moeite kost, en al heel snel veel bespaart zónder in te leveren op comfort. Management let op, wat volgt is slechts rekentechnisch. 

  • Met inzet van Coneco Plus kunt u met uw gebouw veel energie besparen. Uitgedrukt in geld: besparingen van gemiddelde € 1,80 per m2 per jaar zijn eerder regel dan uitzondering
  • In het eerste jaar in bestaande gebouwen is de besparing vaak hoger. In de praktijk realiseren we met Coneco Plus besparingen van € 2,90 p/m2 en hoger
  • Besparing op klachtenafhandeling is niet meegenomen, maar u kunt rekenen op kostenvermindering van € 0,60 p/m2 (en gemiddeld 2 uur minder gedoe per week)

Kleine bedragen, zo zult u denken. Maar rekent u even mee?

  • Bij een bestaand gebouw van 10.000 m2 kan de besparing met Coneco Plus het eerste jaar € 29.000 bedragen
  • De vervolgjaren bespaart u op energie en klachtenafhandeling € 21.000 per jaar

Online analyseren en optimaliseren
U vraagt zich af hoe we deze besparingen zonder al te veel moeite voor u kunnen realiseren? Welnu, tijdens de commissioning en het ontwerp leggen we harde en ambitieuze doelen vast waar de installatie op gecontroleerd gaat worden. Vervolgens optimaliseren we continue met data-analyse de gehele installatie voor de totale levensduur van het gebouw. Dat doen we in nauwe samenwerking met installateurs en onderhoudspartijen. 

Op het Programma van Eisen
De investering van Coneco Plus in het eerste jaar bedraagt, afhankelijk van de aanwezige technische installatie, gemiddeld € 10.000 (€ 1 per m2). De kosten om in de vervolgjaren via Coneco Plus de optimale installatie-instellingen te continueren, bedragen jaarlijks rond de € 2.500 (€ 0,25 per m2). Wie even doorrekent, ziet dat het de moeite loont duurzame installatietechniek hoog op de agenda te zetten tijdens het opstellen van het Programma van Eisen. 


Mocht u daarbij onze hulp of advies nodig hebben? Bel of mail mij gerust.

*Bert van Renselaar zet zich, onder meer via zijn blog op FMN, in om het gedachtegoed van de circulaire economie te verspreiden en Facility Managers bewust te maken van hun invloed op de toekomst van de planeet.

Afbeelding: Coneco Plus geeft realtime inzicht in de prestaties van uw installatie.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep