Logo Coneco

Volg ons

blog

KNMI helpt u aan een beter en energiezuiniger binnenklimaat

Innovatie

In mijn vorige blog legde ik uit waarom stoken op basis van buitentemperatuur geld en energie weggooien is. Vrieskou in combinatie met zonlicht zorgt voor een andere stookregime dan vrieskou tijdens een bewolkte dag. Naast gebruikmaking van deze interne data kun je er externe weersvoorspellende data aan toevoegen en zo nóg beter anticiperen op de werkelijke stook- en koelvraag. Mijn advies: neem een abonnement op de KNMI en integreer dit in uw meet- en regeltechniek. Coneco Plus past dit al toe.

Bij nieuwe duurzame gebouwen is de buitentemperatuur steeds minder of zelfs helemaal niet meer belangrijk voor het regelen van uw klimaatinstallatie. De huidige nieuwbouw is zo goed geïsoleerd dat de buitentemperatuur minder invloed heeft op het binnenklimaat. In mijn vorige blog beargumenteer ik dan ook dat stoken op basis van buitentemperatuur totaal achterhaald is. Interne data – zoals warmtevermogen dat via de zon door de ramen naar binnenkomt, de hoeveelheid mensen in een ruimte – spelen een veel grotere rol als het gaat om het juiste comfort. Graag voeg ik aan deze interne data nog een externe component toe: de weersvoorspelling. Laat het KNMI u helpen een beter comfort – en energiezuiniger – binnenklimaat te realiseren. 

Van code oranje naar voorjaar
In onze markt is het gebruikelijk om op basis van de afgelopen drie dagen de stooklijn aan te passen. En ja, dan blijkt code oranje van de dagen ervoor vandaag als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Om het comfort in het nieuwe gebouw dan maar aangenaam te houden, gaan we snel koelen!! Dat kan beter, energiezuiniger en comfortabeler! Echt, veel dingen kunnen zoveel slimmer. De techniek is er. Zo heeft Nederland – en de rest van de wereld! – inmiddels een fijnmazig netwerk van weerstations. Al die stations tezamen zorgen voor steeds betere weersvoorspelling tot op zeer lokaal niveau. Neem de buienradar als voorbeeld. 

Regelen op basis van voorspelling
Nog een stukje techniek: de cloud. Dankzij de cloud kun je externe data – zoals weersvoorspellingen – naar je gebouwautomatisering laten sturen. Zo kun je op basis van voorspellingen je installatie inregelen. Dat doen we met Coneco Plus standaard in nieuwbouw. En ik kan je verzekeren dat het comfort flink verhoogt, het energieverbruik verlaagt en de levensduur van de installatie verlengt. Dat onze markt in oude gebouwen nog op basis van weersomstandigheden van de afgelopen dagen stookt en koelt, daar kan ik nog wel inkomen, maar adviseurs van nieuwe gebouwen zouden van deze nieuwe techniek gebruik moeten maken. Ik help u er graag bij!

Meer weten over weersvoorspellend regelgedrag van een installatie? Bel me, ik vertel u er graag meer over!

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep