Logo Coneco

Volg ons

blog

Houd werk-privé in balans

Inspiratie

Als je je doel wilt bereiken, help dan zoveel mogelijk de ander zijn of haar doel te bereiken op basis van gelijkwaardigheid. Grofweg zijn er twee doelen in je leven: je eigen doelen en de doelen van een ander. Die ander is –als het gaat over de werk-privé balans- de organisatie waar je werkt. Als je veel eigen doelen kunt waarmaken en ook nog die van de ander, dan zit je goed, dan ben je niet aan het werk, maar aan het hobbyen. Dan ‘sta’ je in ‘het groen’.

Bovenstaande is natuurlijk de meest optimale situatie. De andere varianten in de zogenaamde Leiderschaps-kruis van Remco Claassen, zijn dat je veel eigen doelen realiseert, maar weinig organisatiedoelen. Of andersom: je maakt veel bedrijfsdoelstellingen waar, maar weinig eigen doelen. Deze varianten zijn ‘oranje’. Het moge duidelijk zijn dat als je zowel privé als op je werk weinig doelgericht bent of kunt zijn je je in een gevarenzone bevindt. Dan is actie gewenst.

54 2.coneco leiderschap

Wees ondernemer over je eigen leven

Grijp in! Want evenwicht in levensbalans is van levensbelang! In mijn overtuiging ben je ‘lekker bezig’ als je zo’n 60% in het groen leeft, 20% links van het snijpunt en 20% rechts ervan. En ja, natuurlijk ‘sta’ je ook wel eens in het rood. Maar laat dat niet te lang duren! Hoe? Vragen mensen me wel eens. Door het heft in eigen handen te nemen. Een voorbeeld. Ik moet natuurlijk ook wel eens dingen doen die ik niet leuk vind, die energie vreten. Soms doe ik het met frisse tegenzin en soms vraag ik of iemand anders het wil overnemen.
Wie ondernemer over zijn eigen leven wil zijn, moet zijn balans tussen verschillende doelen in de gaten houden. Dagelijks, wekelijks, maandelijks. En er is één ding dat je altijd voor moet laten gaan: thuis! Thuis is werkelijk belangrijker dan werk. Als je daar nodig bent, moet je daar zijn!

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep