Logo Coneco

Volg ons

blog

Data-analyse voorkomt disbalans

Innovatie

Gebouwinstallaties bestaan uit een verzameling van verschillende schakels en componenten van diverse partijen. Om deze schakels optimaal te laten samenwerken, maakt Coneco Plus gebruik van data-analyse als basis voor het feilloos functioneren van alle afzonderlijke schakels en voor de gebouwinstallatie in zijn totaal. Oók als u de indeling of de functie van uw gebouw of ruimten wijzigt, houden wij het optimaal functioneren van uw installatie in de gaten.

Als de installatie en de werking ervan worden ontworpen en ontwikkeld, gebeurt dat uiteraard in overeenstemming met het gebouw, de ruimten en de functies ervan. Het binnenklimaat van een fabriek is anders als dat van een schouwburg, en de installatie van een school verschilt van die van een stadhuis. Dat is evident!

Niets zo veranderlijk als de mens

Bij oplevering is de totale installatie en de instelling ervan perfect in balans met het gebruik van het gebouw. De regeltechniek sluit nauw aan bij de functie van het gebouw, het aantal gebruikers en hun ritme. Ook evident! Maar dan komt het: niets is zo veranderlijk als de mens. Dus de fabriek gaat na verloop van tijd een ander product maken of meer uren per dag produceren. De schouwburg gaat de ruimtes in de ‘dal-uren’ beschikbaar stellen als vergader- en trainingslocatie. De school gaat ook avondonderwijs geven. En de vergaderzaal op de tweede verdieping van het stadhuis wordt toch kantoorruimte. Allemaal veranderingen die je doorgaans niet bespreekt met de installateur. Logisch! Maar zo logisch is dat niet. Want zodra je een gebouw anders gaat indelen of gebruiken, verandert ook de vraag naar koude en warmte, luchtkwaliteit en ventilatie.

Coneco Plus signaleert ‘vreemd gedrag’ en komt in actie!

Als de eindgebruiker de veranderingen niet deelt met de installateur dan betekent dat in de praktijk dat de installatie ontregeld is en de meet- en regeltechniek voorzien wordt van onnodig gewijzigde instellingen op basis van klachten. Dat kan behoorlijke verliezen veroorzaken in comfort en energiekosten. De praktijk geeft aan dat wijzigingen op basis van klachten in de meeste gevallen ad hoc gebeuren en ontwerpinstellingen verloren gaan.
Coneco Plus heeft de ontregeling door herinrichting snel in de gaten dankzij de data-analyse. Signaleren we inderdaad ‘vreemd gedrag’ dan zullen we samen met de installateur en eindgebruiker op zoek gaan naar de juiste aanpassing van de installatie op de ‘nieuwe’ gebouwinrichting. In veel gevallen zijn er juist geen aanpassingen noodzakelijk in de meet- en regelinstallatie, maar slechts een kleine aanpassing in bijvoorbeeld de luchthoeveelheid die in de ruimte ingeblazen wordt.

Nieuwsgierig naar de werking van onze data-analyse? Lees ook de blog ‘Met data-analyse grip op verborgen gebreken’

Ziet u de ‘plus’ van Coneco Plus? Ziet u ook kansen voor een gebouw met meer comfort, minder (on)kosten en een lagere CO2-uitstoot? Neem contact met me op of stuur me een e-mail.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep